Saoedi-Arabië, Irak en China executeerden nog altijd veel mensen

Wereldwijd minder executies voor vierde jaar op rij

Fifaliana Joy / Pixabay

 

Doodstraffen daalden vorig jaar wereldwijd met 5 procent. Saoedi-Arabië en ook Irak executeerden wel een recordaantal mensen. Dat geldt ook voor China, al is het exacte aantal geëxecuteerden er een staatsgeheim. Dat zegt Amnesty International in zijn overzichtsrapport over de doodstraf in 2019.

De Saoedische autoriteiten executeerden vorig jaar 184 mensen, het hoogste jaaraantal dat Amnesty ooit in dat land registreerde. In Irak verdubbelde het aantal terechtstellingen en Iran behield zijn tweede plaats op de wereldranglijst. China blijft ’s werelds koploper, maar het exacte aantal executies is er staatsgeheim.

Dalende trend

Deze landen gaan in tegen de algemene, wereldwijde trend, want voor het vierde jaar op rij daalde het totale aantal executies in de wereld: van minstens 690 in 2018 tot minstens 657 vorig jaar, het laagste aantal van het voorbije decennium.

‘De doodstraf is een weerzinwekkende en onmenselijke straf’

‘De doodstraf is een weerzinwekkende en onmenselijke straf, en er is geen enkel geloofwaardig bewijs dat ze misdadigers meer zou afschrikken dan gevangenisstraffen. De overgrote meerderheid van de landen in de wereld erkent dat en het is bemoedigend vast te stellen dat het aantal executies wereldwijd blijft afnemen’, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Politieke dissidenten

Een klein aantal landen ging in tegen deze dalende trend door juist meer doodstraffen uit te voeren. ‘Dat Saoedi-Arabië de doodstraf steeds meer gebruikt, ook als een wapen tegen politieke dissidenten, is een alarmerende ontwikkeling. Ook schokkend was de forse toename van het aantal terechtstellingen in Irak, dat in een jaar bijna verdubbelde.’

De vijf landen die in 2019 de meeste doodstraffen uitvoerden, waren China (duizenden), Iran (minstens 251), Saoedi-Arabië (184), Irak (minstens 100) en Egypte (minstens 32).

Staatsgeheim

Amnesty International rekent het cijfer voor China niet mee in de totalen van zijn rapport. Het aantal terechtstellingen en doodstraffen is er staatsgeheim, maar er wordt aangenomen dat het er jaarlijks duizenden zijn. De minimumcijfers die Amnesty kan verifiëren voor China, liggen ver onder de realiteit en worden daarom sinds 2009 niet langer opgenomen in het doodstrafrapport. Amnesty roept de Chinese overheid op om transparant te communiceren over het gebruik van de doodstraf.

Andere landen die vaak doodstraffen uitvoeren, zoals Iran, Noord-Korea en Vietnam, bleven eveneens de werkelijke omvang van hun gebruik van de doodstraf verhullen door de toegang tot de informatie erover te beperken.

Drugs en moord

Precies twintig landen zijn verantwoordelijk voor alle executies in de wereld waar we weet van hebben. Saoedi-Arabië, Irak, Zuid-Soedan en Jemen executeerden aanzienlijk meer mensen in 2019 dan in 2018.

Saoedi-Arabië executeerde 184 mensen – 6 vrouwen en 178 mannen – in 2019

Saoedi-Arabië executeerde 184 mensen – 6 vrouwen en 178 mannen – in 2019. Het totale aantal executies in 2018 bedroeg 149. De meeste terechtstellingen hadden te maken met drugsmisdrijven en moord. Amnesty International documenteerde echter ook het toenemende gebruik van de doodstraf als politiek wapen tegen dissidenten uit de sjiitische moslimminderheid in Saudi-Arabië.

Op 23 april 2019 vond een massa-executie plaats van 37 mensen, onder wie 32 sjiitische mannen die veroordeeld waren voor “terrorisme” na processen gebaseerd op getuigenissen die waren afgedwongen door foltering.

Irak

In Irak ging het aantal uitgevoerde doodstraffen van minstens 52 in 2018 naar minstens 100 in 2019, bijna een verdubbeling. Die toename is grotendeels toe te schrijven aan het intensief gebruik van de doodstraf tegen personen die beschuldigd werden van lidmaatschap van de gewapende groep Islamitische Staat.

In Iran werden vorig jaar minstens 251 mensen ter dood gebracht, vergelijkbaar met de 253 terechtstellingen in 2018. Vier van hen waren nog geen achttien jaar toen ze de misdaad begingen waarvoor ze de doodstraf kregen. Het gebrek aan transparantie maakt het evenwel moeilijk het echte, totale aantal executies, dat wellicht een stuk hoger ligt, vast te stellen.

‘Zelfs landen die de hevigste voorstanders zijn van de doodstraf hebben het lastig om het gebruik ervan te rechtvaardigen’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
‘Zelfs landen die de hevigste voorstanders zijn van de doodstraf hebben het lastig om het gebruik ervan te rechtvaardigen en opteren voor geheimhouding. Veel van die landen doen moeite om hun toepassing van de doodstraf te verbergen omdat ze weten dat ze anders internationaal veroordeeld worden’, zegt Van Welden.

Wereldwijd hebben 106 landen de doodstraf volledig afgeschaft voor alle misdaden; 142 landen hebben de doodstraf bij wet of in de praktijk afgeschaft.

Filipijnen en Sri Lanka

Een uitzondering op de positieve evolutie naar een wereldwijde afschaffing van de doodstraf vormden de Filipijnen en Sri Lanka. De Filipijnse overheid probeerde vorig jaar de doodstraf opnieuw in te voeren voor ‘gruwelijke misdaden die verband houden met illegale drugs en plundering’. Sri Lanka spande zich in om de uitvoering van de doodstraf te hervatten na een onderbreking van meer dan twintig jaar.

Ook de federale regering in de VS dreigde ermee de executies te hervatten, nadat ze er bijna twintig jaar geen had uitgevoerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.