Facebookposts van hooggeplaatste leiders zouden haatdragende boodschappen bevatten

Wordt Facebook schakel in internationale veroordeling van Myanmar?

DFID - UK Department for International Development (CC BY-SA 2.0))

Rohingya-vluchtelingen in Myanmar

Facebook-posts zullen mogelijk bewijslast vormen wanneer Myanmar voor het Internationaal Strafhof moet komen op beschuldiging van genocide. Dat willen tenminste de landen die Myanmar op het matje roepen. Zal Facebook binnenkort een rol spelen in een internationale veroordeling van Myanmar?

Het regime in Myanmar wordt al een tijd lang beschuldigd van genocide op de Rohingya, een moslimminderheid in het land. In november 2019 besloten enkele landen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag te trekken. Vooral Gambia neemt daarin een voortrekkersrol.

Om de bewijslast te vergroten willen de aanklagers nu beroep doen op socialenetwerksite Facebook om hun dossier aan te dikken. Ze vinden dat er sterke aanwijzingen zijn dat Myanmar zich schuldig zou maken aan genocide tegen de Rohingya. Myanmar ontkent die beschuldigingen.

Volgens de Verenigde Naties gelden de Royingya als meest vervolgde volk ter wereld.

De boeddhistische meerderheid in Myanmar erkende de Rohingya nooit als staatsburgers, maar eerder als migranten die er onwettig verblijven. Zware repressie, detentiekampen en andere gruwelijkheden zorgen al enige tijd voor grote migratiestromen richting buurland Bangladesh. Volgens de Verenigde Naties gelden de Rohingya als meest vervolgde volk ter wereld.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Via Facebook naar de rechtbank

In het officiële document van 8 juni vroeg Gambia een Amerikaanse districtsrechtbank om Facebook – en Instagramposts van hooggeplaatste leiders vrij te geven om als bewijsmateriaal in hun dossier tegen Myanmar toe te voegen. Daar staan ook grote namen tussen, zoals die van generaal Min Aung Hlaing en generaal Soe Win.

De groep aanklagers wil de Facebookposts aan het dossier toevoegen omdat die haatdragende boodschappen zouden bevatten. Journalisten en hulpverleners wordt de toegang ontzegd tot het epicentrum van de vervolging, de deelstaat Rakhine. De regering van Myanmar beschuldigt op haar beurt de internationale pers van fake news en overdrijvingen. De aanklagers hopen daarom dat de Facebookberichten dat zwarte gat kunnen opklaren en de rechters van het Internationaal Strafhof overtuigen.

Facebook nam ondertussen akte van het verzoek en onderzoekt nu of het niet in strijd is met wetgeving.

In 2018 werd Facebook door mensenrechtenonderzoekers bij de Verenigde Naties al verweten de haatberichten tegenover de Rohingya te verspreiden. Lang verdedigden Zuckerberg en co zich met het argument die berichten tijdig verwijderd te hebben.

In de VN-veiligheidsraad werden sancties of veroordelingen tegen Myanmar geblokkeerd door China.

Hoe gaat het nu verder?

Het is nog te vroeg om de samenwerking met Facebook als kantelpunt te omschrijven. Daarvoor moeten eerst nog enkele juridische hordes worden genomen.

Wel is het een belangrijke symbolische stap richting een veroordeling waar de situatie van de Royingya als genocide wordt erkend. Genocide staat namelijk als grootste internationale misdaad omschreven, wat om een sterke bewijslast vraagt. Tot nog toe leek het alsof het conflict onder de radar van de wereldgemeenschap circuleerde. In de VN-veiligheidsraad werden sancties of veroordelingen tegen Myanmar geblokkeerd door China. Een veroordeling van het Internationaal Strafhof zou een heel sterk internationaal signaal zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.