Zimbabwe bereidt zich voor op voedselcrisis

De regering van Zimbabwe voert de import van maïs op. Met de aanhoudende droogte bereidt het land zich voor op een voedselcrisis.

  • CIMMYT (CC BY-NC-SA 2.0) Straatventers brengen geroosterde maïs aan de man. Door de aanhoudende droogte dreigen de maïsreserves uitgeput te geraken. CIMMYT (CC BY-NC-SA 2.0)

Heel Zuidelijk Afrika kampt al maanden met ernstige droogte. Zimbabwe is daarom begonnen met de import van extra maïs.

150.000 ton maïs nodig per maand

De graanreserves van Zimbabwe worden opgeslagen in de Strategic Grain Reserve (SGR) en zijn onderdeel van de nationale voedselzekerheid van het land. De SGR was voor een groot deel uitgeput geraakt nadat ernstige regenval de laatste oogsten hadden vernield.

Ondertussen heeft de regering opnieuw bijna 300.000 ton maïs verzameld maar dat wil de overheid snel aanvullen tot 500.000 ton, zodat de bevolking ten allen tijde drie maanden op rij gevoed kan worden als droogte of ander extreem weer de oogsten doen tegenvallen.

Zimbabwe verbruikt per maand 150.000 ton maïs.

Aanhoudende droogte

‘We hebben nu 270.000 ton maïs in onze SGR’, zegt vice-minsiter van Landbouw Davis Marapira. ‘Ongeveer 190.000 ton komt van lokale landbouwers, de rest is import. De reserves moeten echter nog aangevuld worden zodat we verzekerd zijn van voldoende voedsel tot aan de volgende oogst in april volgend jaar.’

De aanhoudende droogte heeft ook buurland Mozambique ertoe aangezet om voedselhulp voor 1,5 miljoen mensen voor te bereiden.

De droogte in Zuidelijk Afrika is de ergste in 35 jaar. Ze is een gevolg van El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan veel warmer is dan normaal, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld.

Het regenseizoen loopt normaal van oktober tot april. In het seizoen 2015-2016 regende het pas eind februari, te weinig om de oogsten nog te redden. De voedseltekorten waren het grootst in Lesotho, Malawi, Swaziland en Zimbabwe, zeggen de VN.

Er is 55 tot 60 procent kans dat dit najaar La Niña zich laat gevoelen, de tegenhanger van El Niño. Die kan uitzonderlijk veel regen brengen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift