Online video heeft erg zware ecologische voetafdruk

Zoom & co doen online voetafdruk exploderen

public domain (CC0)

Een uur online vergaderen met de webcam is goed voor een uitstoot van 150 tot 1000 gram CO2, het verbruik van 2 tot 12 liter water en de grootte van een iPad Mini aan landgebruik.

Online vergaderen zonder webcam? Dat bespaart je niet alleen een hoop opruimwerk in huis, het is ook heel wat beter voor de planeet. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de ecologische voetafdruk van dataverkeer.

Wetenschappers van universiteiten van Perdue en Yale en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), in de Verenigde Staten, berekenden voor het eerst niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook het water- en landgebruik dat verband houdt met onze toenemende online activiteit.

Daarvoor werden diensten en sociale media als YouTube, Zoom, Facebook, Instagram, Twitter en TikTok geanalyseerd, maar ook online gaming en nog enkele andere platformen.

Webcam en streaming

Uit de analyse blijkt dat video verantwoordelijk is voor het grootste deel van onze online ecologische voetafdruk. Zo blijkt een uur online vergaderen met de webcam goed voor een uitstoot van 150 tot 1000 gram CO2, het verbruik van 2 tot 12 liter water en de grootte van een iPad Mini aan landgebruik. Zet je de webcam uit, dan vermindert die voetafdruk met maar liefst 96 procent.

Zet de huidige groei van het internetverkeer zich door tot eind 2021, dan is een bos van 185.000 vierkante kilometer nodig om de extra uitstoot aan CO2 te compenseren.

Ook de kwaliteit van de video speelt een grote rol, met name bij streaming diensten. Wie zijn favoriete serie in standaard beeldkwaliteit bekijkt, belast het milieu tot 86 procent minder dan wie voor high definition kiest.

Er zijn wel aanzienlijke regionale verschillen. Zo blijkt dat dataverkeer in de VS zo’n 9 procent meer uitstoot dan de wereldmediaan. Maar de water- en landvoetafdruk ligt er 45 en 58 procent lager. Een heel ander verhaal in Duitsland, wereldleider op het gebied van hernieuwbare energie. De CO2-voetafdruk ligt er ver onder de wereldmediaan, maar die van water- en landgebruik ligt er aanzienlijk hoger.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Iedereen online

Sinds de start van de lockdown is het internetverkeer aanzienlijk toegenomen. De onderzoekers wijzen op een gerapporteerde toename van minstens 20 procent in sommige landen. Als die trend zich doorzet tot eind 2021, zou een bos van 185.000 vierkante kilometer nodig zijn om de extra uitstoot aan CO2 te compenseren, zeggen de onderzoekers.

Het extra water dat nodig is voor de verwerking en verzending van gegevens zou ook voldoende zijn om meer dan 300.000 Olympische zwembaden te vullen, terwijl de bijkomende landvoetafdruk ongeveer even groot zou zijn als Los Angeles.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.