Realiteit of mythe? Minerale rijkdom als motor van het geweld in Oost-Congo

In de analyses en rapporten over de drijvende krachten achter het geweld in het oosten van Congo neemt de strijd om de zeggenschap over de minerale rijkdommen een prominente plaats in.

De aandacht voor de rol van grondstoffen in het conflict is vooral ontstaan sinds de tweede Congolese oorlog, die het gevolg was van de opstand van het Rassemblement Congolais pour la Démocratie (RCD) in augustus 1998.

Rapporten van de Verenigde Naties, van Global Witness en Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties en ngo’s beklemtonen telkens opnieuw dat de strijd om natuurlijke rijkdommen de motor vormt van het Congolese conflict.

Tot 2008-2009 kwamen er weinig politieke reacties op de oproep van die organisaties, maar dat begint stilaan te veranderen. Er komen vandaag verscheidene initiatieven op gang om de transparantie van de productie- en handelsketen van mineralen te vergroten en de handel in conflictgebonden ertsen te verbieden.

In deze paper onderzoeken experts Rachel Perks (Universiteit van Reading) en Koen Vlassenroot (Universiteit Gent) het verband tussen het geweld in Oost-Congo en de illegale ontginning van mineralen en brengen ook enkele nuances aan bij algemeen aanvaarde en niet meer betwijfelde waarheden over deze problematiek.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.