Vijf geestverruimende gesprekken met tien bijzondere gasten

Weg van de waan met MO*: de podcasts

‘Wees niet bang om uit je comfortzone te stappen,’ zei jazzlegende Herbie Hancock, ‘want daar liggen de vreugde en het avontuur.’ Met die wijsheid in gedachten biedt MO* u 5 geestverruimende gesprekken aan, met 10 bijzondere gasten. Gesprekken die moedig helpen ontsnappen aan de waan van de dag.

Gastheer en voormalig MO*hoofredacteur Gie Goris spreekt over mens, aarde, woord, beeld en nieuws met denkers, luisteraars en doeners: Warda El-Kaddouri en Brigitte Herremans, Alma De Walsche en Leo Van Broeck, Lisette Ma Neza en Piet Piryns, Rudi Vranckx en Mashid Mohadjerin, Majd Khalifeh en Jago Kosolosky.

Met elk gesprek dagen we het denken uit om verder te gaan dan de waan van de dag. Voor een keer gaat het niet over specifieke conflicten of tragedies, harde feiten of internationale ontwikkelingen, maar over wat we aan moeten met nieuws, beelden of woorden anno 2020, over wat ons mens en menselijk maakt en wat er gebeurt met de aarde.

Beluister ook op Spotify of iTunes

I. NIEUWS

In gesprek met journalist Majd Khalifeh en MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky

Is nieuws als suiker, verslavend maar slecht voor de gezondheid? Spelen media hun maatschappelijke rol nog door de realiteit van vergeten mensen zichtbaar te maken? Feiten zijn vogelvrij verklaard, want nieuws moet snel zijn en wordt gefilterd door de algoritmes van de grote techplatformen? ‘Als we de wereld willen begrijpen, moeten de feiten altijd in hun context geplaatst worden. Daar is tijd en ruimte voor nodig.’

Majd Khalifeh is een Belgisch-Palestijnse VRT-journalist. Hij begon zijn journalistieke carrière met een project in het Midden-Oosten (Vrijheid en Geluk, samen met MO*journalist Pieter Stockmans) en schreef zijn levensverhaal neer in Herboren, hier komt een nieuwe Belg.

Jago Kosolosky is de nieuwe hoofdredacteur van MO*. Hij studeerde internationale politiek en begon in de journalistiek als webcoördinator bij MO*. Hij werkte nadien kort voor de website van De Tijd, was hoofdredacteur van Knack.be en was verbonden aan POLITICO Europe in Brussel.

Beluister ook op Spotify of iTunes

II. MENS

In gesprek met journaliste Warda El-Kaddouri en mensenrechtenonderzoekster Brigitte Herremans

Echte, oprechte interesse opbrengen voor mensen die anders zijn en elders leven: kunnen we dat nog? Is het de liefde die ons menselijk maakt? Is viriel nationalisme wat onze menselijkheid vandaag bedreigt, van Delhi tot Washington? ‘De ideologie die polariseert en ontmenselijkt toont geen sterke, maar angstige mannen. Menselijkheid zit in overgave.’

Warda El-Kaddouri doctoreerde in de Letteren (UGent) met een proefschrift over religieuze identiteiten in de Duitse literatuur door Iraanse en Iraakse schrijvers. Ze scherpte haar journalistieke pen voor het eerst als MO*columniste, schrijft voor De Groene Amsterdammer en is Scherpsteller voor Vlaams-Nederlands huis de Buren.

Brigitte Herremans studeerde Arabisch en Bijbels Hebreeuws en internationale politiek, werkte van 2002 tot 2018 als politiek medewerker Midden-Oosten voor Broederlijk Delen en Pax Christi en werkt nu aan de UGent aan een doctoraat over de vraag of kunst kan bijdragen tot rechtvaardigheid in Syrië.

Beluister ook op Spotify of iTunes

III. BEELD

In gesprek met journalist Rudi Vranckx en fotografe Mashid Mohadjerin

Een beeld vertelt meer dan duizend woorden, wordt gezegd. Misschien is een beeld eerder zoals een ui, die geen kern van waarheid bevat maar wel verschillende lagen, met elk hun eigen waarheid. Kunnen we nog echt kijken naar beelden, met de snelheid waaraan ze vandaag voorbijflitsen? ‘De vraag naar beelden dwingt de verslaggever in elk geval om het terrein op te gaan.’

Rudi Vranckx is historicus en al 32 jaar journalist bij VRT. Hij legt zijn focus op conflicten in het grote Midden-Oosten en schreef daar ook een aantal boeken over: Stemmen uit de oorlog, De Vloek van Osama, Het gezicht van de oorlog, Oorlog om de geesten, Mijn kleine oorlog …

Mashid Mohadjerin is fotografe, werd geboren in Iran en groeide op in België. Haar eerste reportages werden in MO*magazine gepubliceerd, daarna volgden The New York Times, Newsweek, Le Monde.. Ze won een World Press Photo Award in 2009 in de categorie Contemporary Issues en kreeg verschillende andere prijzen, zoals de International Photography Award.

 

Beluister ook op Spotify of iTunes

IV. WOORD

In gesprek met slam-poëte Lisette Ma Neza en auteur/journalist Piet Piryns

Was het Woord er al in den beginne, en is het vandaag nog heilig? Zijn taal en meertaligheid altijd rijkdommen voor wie migreert, of laten al die talen evenveel littekens na? Is taal een strijdtoneel? ‘Woorden zijn wegwijzers én verkeersdrempels, een taal moet dienen om te communiceren, niet om uit te sluiten. Een mens is alleen meester over de woorden die hij niet uitgesproken heeft.’

Lisette Ma Neza is slam-poëte en MO*columniste. Ze groeide op in Nederland, maar studeert in Brussel. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Deze 23-jarige jongedame schreef ook al een bijdrage voor Being Imposed Upon, een boek dat reflecties over zwart-zijn én vrouw-zijn bundelt.

Piet Piryns, 72, is een van de ouderdomsdekens van de Nederlandstalige journalistiek (Humo, Vrij Nederland, De Morgen, Knack, Lichtpunt…) en tegelijk ook pleegvader van de Nederlandstalige poëzie, onder andere als presentator van de Nacht van de Poëzie. Hij schreef onder andere De Erfenis van oompje Ho en Praten als ambacht: gesprekken met Vlaamse en Nederlandse schrijvers.

Beluister ook op Spotify of iTunes

V. AARDE

In gesprek met MO*journaliste Alma De Walsche en voormalig Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck

Wetenschappelijk onderzoek toont ons wat er met de aarde aan de hand is. Of niet? De coronapandemie ondergraaft het geloof in onbegrensde groei en het heil van concurrentie. Of niet? Is een verlichte dictatuur beter in staat om de klimaatcrisis aan te pakken dan een democratisch bestuur? ‘Het planetaire, liberale kapitalisme is een vernietigingsmachine. De aarde is gereduceerd tot een verdienmodel en een wingewest. Maar er is hoop in burgerbewegingen en -platformen, en met name in de inheemse bewegingen en hun kennis.’

Alma De Walsche is journaliste sinds 1991, eerst voor Wereldwijd, later voor opvolger MO*. Ze studeerde klassieke filologie en werkte enkele jaren in Ecuador. Haar expertiseterrein was en is Latijns-Amerika, en werd gaandeweg uitgebreid naar klimaat en ecologische thema’s.

Leo Van Broeck is ingenieur-architect en maakte vooral naam in zijn functie als Vlaams Bouwmeester (2016-2020). Hij liet zich opmerken met pleidooien voor het verdichten van de bewoonde ruimte en voor het radicaal vergroten van de ruimte voor natuur. Hij was in 2019, samen met Jean-Pascal van Ypersele, de trekker van het expertenpanel voor Klimaat en Duurzame ontwikkeling van Youth for Climate.

Beluister ook op Spotify of iTunes

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.