Dossier: 
Afrikaanse landen willen Europees migratiebeleid niet meer uitvoeren

Wat we moeten onthouden van de Marrakech-conferentie

Europese nationalisten en anderen die de multilaterale aanpak van migratie afwijzen, schaden het nationaal én mondiaal belang. Juist meer migranten zullen naar Europa komen, en we zullen er juist minder kunnen terugsturen. Dat blijkt uit exclusieve gesprekken die MO* had tijdens de VN-conferentie over het migratiepact met ministers en regeringsmedewerkers van Marokko, Tunesië, Mali, Senegal en Zimbabwe. 

In Marrakech werden de langetermijneffecten van het Europese terugplooien op zichzelf al duidelijk. Marokko gaat niet voluit om migranten in hun land te integreren als ze tegelijk ook het vuile werk van de EU moeten opknappen. Tunesië is nog minder welwillend om Sub-Sahara migranten op te nemen die vanuit Libië vertrokken. Bovendien wordt de eigen Tunesische asielwetgeving op de lange baan geschoven. Afrikaanse landen zijn nog minder geneigd om hun in Europa afgewezen onderdanen snel terug te nemen.

Bekijk hier de video en lees meer in dit artikel.

 

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur