Over een virus dat zich razendsnel verspreidt

Eerste hulp bij toxische mensen

CC0

Het coronavirus doet ons stilstaan over de gevaren die overdraagbare ziektes met zich mee brengen. Hoewel we van geluk mogen spreken dat de virale boodschap van het Chinese virus zo moeilijk tot bij ons geraakt, is er een ziekte van een ander kaliber die zich met gemak in één seconde van China tot in België kan verplaatsen.

Hoe deze ziekte ooit is ontstaan, geen mens die het weet. Wat we wel weten is dat het een ziekte is waar geen vaccins voor bestaan maar waar je je immuniteit wel voor kan trainen. Meer nog, de verspreiding van deze ziekte en onze eigen besmetting hebben we volledig zelf in de hand.

Fictieve Felix gaat op een dag naar de krantenwinkel waar hij een zeer onvriendelijke man ontmoet. Misnoegd gaat hij met zijn krant naar het werk waar zijn collega Lily hem iets vraagt. Onbewust antwoordt Felix zeer kort.

Lily verstijft en denkt dat hij kwaad is. Met een ietwat stressvolle zure toon begint ze een project te bespreken. Felix denkt dat Lily kwaad is, voelt zich aangevallen en praat op een geagiteerde manier. Lily krijgt nu de bevestiging dat Felix de boosdoener is en ze houdt zich niet meer in. Ze kookt over.

Beiden furieus tot op het bot zetten ze hun dag verder en gaan naar de volgende collega, de werkgever, de supermarkt, de echtgenote en kinderen. Zij gaan dan op hun beurt weer naar hun werk of hun school en zo verspreidt de ziekte die TMS genaamd wordt zich: het toxische-mens-syndroom.

Standaardprotocollen en torenhoge verwachtingen

In de epidemiologie zijn er standaard protocollen om ziektes tegen te houden. Maar wat moet je in deze situatie doen? Het kan natuurlijk dat je zelf gewoon torenhoge verwachtingen hebt van de medemens, maar laten we er van uitgaan dat de man van de krantenwinkel negatiever geladen is dan gemiddeld. Eerst en vooral besef je het best dat die persoon besmet is. Wat moet je doen als je een kind hebt dat ziekjes is? Dan wees je er best lief voor en stel je het kind gerust. Je vrolijkt het kind op en geeft het vertrouwen dat ie binnenkort weer zal kunnen spelen.

Wanneer je een drager van het toxische-mens-syndroom ontmoet, onthou dan: die persoon is ziekjes.

Wanneer je een drager van het toxische-mens-syndroom ontmoet, denk dan terug aan deze situatie. Onthoud dan: die persoon is ziekjes. Ben je ooit razend kwaad als je iemand tegenkomt die de griep heeft? Normaal gezien niet. Dus ook deze situatie kan je classificeren als: oei, die heeft het lastig met zichzelf, laten we het die persoon niet nog lastiger maken door kwaad te zijn.

Het is uiteraard een uitdaging om niet geraakt te zijn als je persoonlijk aangevallen wordt. Maar als er iemand met het syndroom van La Tourette op je schreeuwt of een hond naar je blaft, dan heb je hier toch niet zoveel last van? En wat is nu eigenlijk het verschil? Dat je een verklaring hebt? Wel, vanaf nu heb je die ook, je weet nu dat lastige mensen HTMS hebben. Diagnosticeer toxische mensen onmiddellijk en laat je niet besmetten, anders dreig je het mee te verspreiden en voor je het weet hebben we te maken met het toxische landsyndroom.

Louis De Jaeger heeft als missie om België te verduurzamen in alle aspecten. Hij doet dit met het Food Forest Institute, zijn tuin- en landschapsarchitectenbureau Commensalist, met de #ByeByeGrass campagne, de #LaatZeLiggen campagne en door het sensibiliseren met het schrijven van artikels en een boek over de toekomst van de landbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.