Een ontwaakte reus

Toen ik 25 jaar geleden mijn thesis over de Andesvolkeren afsloot, was de laatste zin: “Een slapende reus ontwaakt”. Dit was de titel van een krantenartikel, naar aanleiding van een van de eerste grote wegversperringesacties in Bolivia. Nu is het zover. De reus is wakker geworden.
1. Wat doet een reus die wakker wordt? Wild om zich heen slaan, als iemand hem lastig valt? Zich  stilaan  bewust worden van zijn reusachtige macht temidden een beperkt, van hem afhankelijk wereldje? Overmoedig zijn wil opleggen in alles en aan iedereen, op basis van een onaanvechtbare machtspositie? De regering van Evo Morales schuwt de confrontatie niet. De ambassadeur van de USA werd naar huis gestuurd, ook de antidrugsbrigade (DEA) en de CIA. De pers wordt verweten het regeringsprogramma tegen te werken. De kerk wordt geregeld herinnerd aan haar koloniaal verleden en enkele leden van de hierarchie krijgen het verwijt te horen nu aan de kant van de rijken te staan.
De zwaargewichten in de Boliviaanse samenleving (pers, kerk en buitenlandse relaties) worden niet ontzien en er wordt aan alternatieven gewerkt als iemand niet wil meedoen. Alleen op die manier kan een volwaardig veranderinsgproces worden doorgevoerd, zo beweert men. Totalitaire trekjes, zeggen de tegenstanders.
De krachtmeting gaat verder en zal volgend jaar uitmonden in twee democratische beslissingmomenten: in januari een referendum over het voorstel voor een nieuwe grondwet en - als dit goedgekeurd wordt - in december nieuwe algemene verkiezingen, waarbij Evo Morales zich opnieuw kandidaat zal stellen, maar dan met een andere vice-president. De huidige, Alvaro García Linares, zegt dat hij zijn doel heeft bereikt: een Indiaan aan de macht brengen, de reus wakker schudden.
 
2. Het veranderingsproces lijkt wel in een stroomversnelling te zijn terechtgekomen. Elke dag zijn er altijd wel ergens vergaderingen, studiedagen, seminaries over de tekst van de nieuwe grondwet en ook reeds over de veranderingen die alle wetten in het land zullen moeten ondergaan als die eenmaal goedgekeurd is. De mensen worden samengetrommeld; ze krijgen vervoer, eten, verblijf, documentatie aangeboden, om toch maar mee te doen, voor of tegen de nieuwe grondwet.
En toch zijn er groepen en mensen die, temidden dit overaanbod, hun eigen weg blijven gaan. Vorige week kwamen in Corque, de vroegere hoofdplaats van Groot-Carangas, gedurende drie dagen, bijna 2000 mensen van de overal verspreid wonende kerkelijke basisgemeenschappen van Oruro bijeen. Ze bekostigden zelf hun reis, moesten inschrijvinggeld betalen en velen leverden ook nog een extra bijdrage om die massa te voeden. Er werden veertig lama’s aangeboden om te slachten.
Nu reeds werd beslist waar de volgende bijeenkomsten zullen doorgaan: Pampa-aullagas in 2009; Caracollo in 2010 en Challacollo in 2011. Eens te meer blijkt dat het cargo-en-fiesta-systeem een fundamenteel mechanisme is, dat de Andessamenleving doet funcioneren. Het reproduceert zich  telkens weer in nieuwe situaties.   
 
3. Gisteren en vorige week heb ik onderzoeksresultaten voorgesteld over de leefomstandigheden in de buitenwijken van Oruro en bij migranten van Oruro die naar Cochabamba trokken. De cijfers verschillen, maar de problemen zijn grotendeels dezelfde: water, huisvesting, kindersterfte, vervuiling, werkgelegenheid, onrechtvaardige verdeling van gemeentegelden tussen centrum en periferie, discriminatie op basis van afkomst,…
Als men vraagt in welke mate men voldoening vindt in het leven, dan blijken de mensen in de (indiaanse) buitenwijken toch gelukkiger te zijn dan die in het (blanke) centrum van de stad. Al  leven zij in lamentabele levensomstandigheden, aldus de auteurs, ze behoren tot een culturele leefwereld waar solidariteit, samenhorigheid en gemeenschapsleven het dagdagelijkse leven kleuren. Het komt er dus op aan beide aspecten samen te brengen: “vivir bien” (goed leven) vanuit een eigen Andesidentiteit en cultuur. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.