‘Ze zijn er nog, fantastische jonge mensen met een gouden hart’

Denise De Bondt is voogd van “Niet Begeleide Minderjarige Jongeren” een kreeg recent een heel speciale uitnodiging voor één van haar jongens. 

  • Laura Wolf (CC BY 2.0) Laura Wolf (CC BY 2.0)
  • © Denise De Bondt © Denise De Bondt

Denise De Bondt

MO*wereldbloggers
Voogd van Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen
14 juli 2017

Een tijdje geleden werd ik gecontacteerd door een jongeman die een van mijn vorige artikels had gelezen en iets wou doen voor een van mijn jongens. Of hij eventueel bij hen eens zou willen komen logeren?  Eventueel zelfs inwonen?   

Ik was al geraakt door de interesse en de oprechtheid van de vraag. We hebben wat over en weer gemaild en uiteindelijk afgesproken dat de jongen, als hij dat zag zitten, eens een paar dagen bij het gezin mag gaan logeren als kennismaking. Om te kijken of het langs de beide kanten “klikt”.

De jongen zelf woont al bijna twee jaar in het opvangcentrum. Hij is nog nooit ergens op uitstap geweest. Zelfs voor de schoolreis heeft hij afgehaakt. Het zou dus een hele opdracht worden om hem te overtuigen.

Geitjes

Enkele weken op voorhand ben ik al rustig beginnen praten over het aanbod. Ik had van het jonge gezin vernomen dat ze een boerderij runnen met geitjes. De jongen zelf komt ook uit een boerengezin. Dus dat hielp alvast. Wanneer ik over de dieren sprak dan lichtten zijn ogen telkens op. Toch bleef het spannend tot het allerlaatste moment.

Vandaag was het dan zo ver. Toen we het centrum binnenreden was het voor mij nog steeds niet duidelijk of hij al dan niet zou meegaan. Ik had mij al voorbereid op het feit dat ik vermoedelijk alles (argumenten!) uit de kast zou moeten halen. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik zag dat hij zijn spullen al in zijn rugzak had geladen en stond te popelen om mee te gaan. Hij had er duidelijk zin in.

Onderweg naar de andere kant van het land bleef hij ook zeer geïnteresseerd. Mooi om zien.

Op de bestemming aangekomen werden we bijzonder hartelijk ontvangen door een leuk jong gezin met twee kleine kindjes, een jonge boer als papa en een leuke leerkracht als mama.

Geitjes, paardjes, varkens, kippen, honden, poezen, koeien, kalkoenen… Bijzonder fijne, zeer hardwerkende jonge mensen die geen tijd op overschot hebben, maar met het hart op de juiste plaats. Zelden zijn we zo hartelijk ontvangen en vooral zo eerlijk en open als hier.

Hartverwarmend

Ik zag de jongen glunderen. Zo fijn om te zien hoe hij al na korte tijd ontspande en de hond begon te knuffelen, een geitje aaide…….  Zo bijzonder hartverwarmend.   

Hij is 16 jaar en staat letterlijk helemaal alleen op de wereld. Een vreemde wereld.

Twee jaar geleden is hij zijn land ontvlucht om aan de dood te ontsnappen. Zonder nog afscheid te kunnen nemen van zijn mama is hij door zijn papa op de vlucht gezet. Sindsdien heeft hij geen enkel contact meer met zijn familie. Hij is 16 jaar en staat letterlijk helemaal alleen op de wereld. Een vreemde wereld.

Zo fijn om te kunnen zien dat een jong gezin deze jongen een leuke tijd wil schenken.  Zo fijn om te mogen vaststellen dat er mensen zijn die hun hart en huis open zetten voor deze jongeren.

Wel bedankt lieve mensen, echt wel bedankt uit de grond van mijn hart.

LEES OOK

© Brecht Goris
Wie “Medellin” leest of hoort denkt wellicht meteen aan drugskartels en geweld.
© Community Land Trust Brussels
De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties gaat dit jaar naar Community Land Trust Brussels. Dat project zet zich in voor betaalbaar wonen.
© Brecht Goris
Een banale verkeersovertreding was voor een racistische man ergens in het Vlaamse land het signaal om een lange tirade af te steken. Aya zweeg, het was niet mogelijk hem te overstemmen.
Burghard (CC0)
Milieuorganisaties zijn tevreden met het Elia-rapport over de kernuitstap in 2025.

Meest recent van Denise De Bondt

© Denise De Bondt
Hoeveel slecht nieuws kan een jongere aan?
Hoe meer ik als voogd actief ben met de begeleiding van Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen, hoe meer ik versteld sta van het ongelofelijke hindernissenparcours voor die jongeren. P
Alan Levine (CC BY 2.0)
De lange aanloop naar het nieuwe schooljaar
Terug naar school. Voor minderjarige vluchtelingen is alles net iets moeilijker.
Arnoooo (CC BY-NC-ND 2.0)
Puberverdriet in het kwadraat
‘Bijna al mijn jongeren zijn momenteel als vrijwilliger aan het werk op zomerfestivals. Toen ik eens ging kijken, zag ik ze stralen en genieten!‘ Denise De Bondt is voogd van 
© Floris Van Cauwelaert
We leren het maar niet af, we willen nog steeds de wereld bekeren
Ik vernam enkele weken geleden dat onze manier van samenleven “superieur” is aan alle andere en ik haalde in eerste instantie mijn schouders op om zoveel onzin. Maa