Ziekenhuis zoekt innovatieve manieren om de nodige zorg te verstrekken

Ziekenhuis met een missie in Zambia

 

CC Academics for Development

 

In Zambia mogen ziekenhuizen geen vergoeding vragen aan patiënten. Nu blijkt dat de voorziene overheidsbudgetten niet voldoende zijn om alle patiënten te kunnen helpen, moeten ziekenhuizen op zoek naar innovatieve manieren om winst te creëren.

De overheid heeft immers de reglementering omtrent de gezondheidszorg aangepast. Hierdoor kunnen ziekenhuizen niet langer een compensatie vragen voor de medische zorgen aan hun patiënten. De overheid betaalt nu de specifieke zorgen die een ziekenhuis moet bieden, waardoor ziekenhuizen toegankelijk zouden moeten zijn voor alle inwoners van Zambia.

Het blijkt echter dat de voorziene budgetten niet voldoende zijn. Door een gebrek aan logistieke steun geraken veel patiënten niet in het ziekenhuis. Daarenboven worden er geen maaltijden aangeboden, terwijl een gevarieerd voedingspatroon noodzakelijk is voor een goed herstel.

Ziekenhuis met een missie

Om aan alle noden te kunnen voldoen heeft het St. Theresa’s Mission Hospital in Ibenga zelf iniatieven genomen en ‘Inkomens Genererende Activiteiten’ (IGA’s) opgezet. Deze IGA’s zijn het Kamutamba gastenhuis en een Kiosk waar voeding en huishoudproducten verkocht worden.

Om uit de kosten te komen heeft het St. Theresa’s Mission Hospital het Kamutamba gastenhuis opgericht evenals een Kiosk waar voeding en huishoudproducten verkocht worden zijn.

 

Drie jaar geleden riep het St. Theresa’s Mission Hospital de hulp in van Stijn Gijbels en Katleen Herrijgers om deze projecten optimaal te doen draaien. Stijn en Katleen zijn een Belgisch koppel met de juiste ervaring om deze taak op zich te nemen.

Naast de twee reeds bestaande IGA’s hebben Stijn en Katleen in samenspraak met het hospitaal nog een tuin en kippenren opgericht. Momenteel breiden ze het gastenhuis uit met een restaurant. Naast winstcreatie heeft dit project nog een ander doel: eerlijke jobs creëren voor de lokale bevolking.

Het officiële loon in Zambia is 1000 Kwacha (85 euro) per maand. Daartegenover staat een onofficieel loon van 300 tot 500 Kwacha (26 – 43 euro). Helaas bevindt tachtig procent van de bevolking zich in het tweede geval.

Er zijn momenteel negen werknemers tewerkgesteld volgens de officiële regels in de IGA’s van het St. Theresa’s Mission Hospital. Een grotere loonkost zorgt voor een extra uitdaging. Ofwel moeten de IGA’s besparen in andere domeinen ofwel moeten ze zich differentiëren om de concurrentie aan te kunnen gaan.

Marktonderzoek

De voorbije jaren hebben Stijn en Katleen moderne methodes geïmplementeerd om hun stock bij te houden. Dit zorgt voor een efficiënte werking. Specifiek is er een applicatie ontwikkeld om de aan- en verkoop bij te houden van de Kiosk. Het grote voordeel hiervan is dat alles altijd op voorraad is. Voor veel Zambianen is dit een reden om naar de Kamutamba kiosk te komen. Daarnaast is er reeds marktonderzoek uitgevoerd naar producten die niet kunnen ontbreken in de winkel.

Afgelopen zomer waren zes KU Leuven studenten van de studentenorganisatie Academics for Development ter plaatse om Stijn en Katleen te ondersteunen bij het management van de IGA’s. De applicatie van de Kiosk werd geoptimaliseerd en een applicatie voor de kippenren werd gecreëerd. Verder werden de kippenren, tuin en het gastenhuis geanalyseerd om het potentieel te evalueren. Het mooie initiatief van het St. Theresa’s Mission Hospital blijft dus elk jaar sterk groeien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.