Zeronauts Circulaire Podcast: wie is vandaag bezig met circulaire ondernemen, en hoe doen ze het precies?

Circulaire hack: huren in plaats van kopen

©  Europese Commissie

Stefan Goemaere

De afgelopen maanden doorkruiste freelance journalist Isabelle Vanhoutte Vlaanderen, op zoek naar verhalen van ondernemers, doeners en circulaire pioniers. Doorheen de reportages kom je meer te weten wat het precies inhoudt, die circulaire economie.

Welke oplossingen bedachten ondernemers om wat dichter bij een wereld te komen waarin geen plastic korreltjes meer in de zee terechtkomen? Waar afvalstorten wereldwijd de grondstof worden voor nieuwe producten en waar er niet meer CO2 uitgestoten wordt dan onze planeet kan verwerken?

Beluister alle podcasts via Soundcloud, iTunes of Spotify. 

Een nieuwe wasmachine kost wel wat. Daarom kiezen mensen met een laag inkomen die een nieuw toestel nodig hebben vaak voor goedkope, energieverslindende toestellen. Of ze houden hun oude toestel toch wat langer in gebruik. Maar door het hoge verbruik zadelen die toestellen de gebruiker op met een hogere energiefactuur.

Meer en meer duikt het fenomeen van energiearmoede op. En met energieprijzen die elk jaar de hoogte in blijven gaan, bedreigt dit probleem veel huishoudens. Volgens de Barometer Energiearmoede die jaarlijks door de Koning Boudewijnstichting wordt opgesteld had in 2017 meer dan één gezin op vijf in Belgie te kampen met energiearmoede. 

Stefan Goemaere, medewerker van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen, wilde daar iets aan doen. Samen met producent Bosch werkte hij een pilootproject uit om huishoudtoestellen te verhuren aan mensen in energiearmoede. Vandaag wordt er in de Westhoek druk geëxperimenteerd met een mogelijke oplossing voor die energiearmoede.

En die oplossing zou meteen ook de sleutel kunnen zijn van een ecologische revolutie: betalen voor gebruik in plaats van bezit.

Benieuwd hoe het werkt? Beluister hier de podcast.


Concept en stem van Isabelle Vanhoutte. Montage door Katinka De Jonge, geluid door Hannes Veeckman. Met de steun van Vlaanderen Circulair en MO*

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Journaliste, tentoonstellingsmaker en leerkracht

    Isabelle Vanhoutte (º1987) is freelance journaliste en geeft sinds 2016 verslag over bottom-up-initiatieven rond duurzaamheid en circulaire economie.