Coöperatie Talea legt met sociale tewerkstelling ecologische tuinen aan

Als coöperatie die met sociale tewerkstelling ecologische tuinen aanlegt, tilt Talea maatschappelijk verantwoord ondernemen naar een heel nieuw niveau.

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

Talea bezoeken is een plezier. Niet alleen is het een inspirerend bedrijf, ook hun vestiging past perfect bij hun missie. Het Limburgse bedrijf vind je - samen met enkele zusterbedrijven – op een kleine en groene ‘campus’ in Genk. Je parkeert op gras, zit in de daktuin en kijkt uit op een groene gevel: hier talken ze niet alleen de talk, maar walken ze de walk!

Talea is een coöperatie die met sociale tewerkstelling ecologische tuinen aanlegt en zorgt voor het onderhoud. Dat is een mond vol. Eind 2014 startte het bedrijf als spin-off van maatwerkorganisatie De Winning. Nu werken er al vijf mensen en wordt alles in goede banen geleid door An Berden.

‘Oorspronkelijk ben ik tuin- en landschapsarchitecte’, vertelt An. ‘Maar mijn belangrijkste link met Talea is mijn ervaring in de sociale sector. Voor mensen die daarin werkzaam zijn, is doorstromen naar de private markt vaak moeilijk. Met onze coöperatie willen we aantonen dat het echter wel mogelijk is en het vormt voor velen een weg naar een nieuwe uitdaging. Toen ze voor Talea op zoek waren naar een bedrijfsleider, hebben ze mij uitgekozen. We doen dit omdat voor ons alle mensen meetellen.’

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

Is groen niet altijd groen?

Wat is een ecologische tuin eigenlijk? Eerlijk, voor mij was het ook nieuw. Is groen dan niet groen?

‘Ecologische tuinen onderscheiden zich doordat ze in perfect evenwicht zijn met de omgeving waarin ze zijn aangeplant’

‘Ecologische tuinen onderscheiden zich doordat ze in perfect evenwicht zijn met de omgeving waarin ze zijn aangeplant: inheemse soorten, planten die tegen een stootje en wisselende omstandigheden kunnen en minder onderhoud nodig hebben; de natuur moet er haar gang kunnen gaan. Denk bloemenweides in plaats van strakke gazonnetjes en bruisende poeltjes in plaats van buxusbollen. Alles wordt voorafgegaan door een grondige analyse van het terrein en de omgeving. Het ontwerp, de aanleg en het onderhoud worden daarop afgestemd.’

Het concept verkopen is wel een uitdaging, zo geeft An toe. Zoals op wel meer vlakken, loopt Vlaanderen hierin achter op Nederland waar grote industrieparken zoals de Phillips site al helemaal ecologisch aangeplant zijn.

‘We boksen op tegen diepe gewoontes en vooroordelen; dat het duurder en rommeliger zou zijn, en niet bij het perceel van de buren zou passen. Maar het omgekeerde is waar: door het mindere onderhoud zijn deze tuintjes eerder zuiniger. Bovendien kan een ecologische tuin ook gestructureerd zijn en heeft een bloemenweide veel meer cachet dan een leeg veldje gras. Daarenboven blijkt uit studies dat veel groen leidt tot gezondere en gelukkigere werknemers en is het een prachtig visitekaartje dat duidt op maatschappelijk bewustzijn. Het vraagt allemaal iets meer geduld en je dient het juist te doen. Maar de resultaten zijn prachtig.’

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

Ochtenddauw

Naast het ecologische en het sociale aspect, is Talea ook een coöperatieve vennootschap.  ‘We kozen voor een coöperatie omdat we geloven dat we met samenwerken meer bereiken. Geen hiërarchie maar wel betrokkenheid van de klanten, de oprichters en de werknemers.’

‘In het begin was het knokken om klanten te vinden.’ geeft An toe. ‘Maar nu we enkele grote interessante projecten hebben mogen doen, gaat het wel rond. We willen nu volop inzetten op het van A tot Z kunnen aanleggen van ecologische tuinen. Daarvoor hebben we een goede ploegbaas nodig. Op dit moment ben ik manusje van alles. Het is de bedoeling dat ik in de toekomst ook echte projecten ga tekenen. Maar dat komt wel.’

En de naam? ‘We hebben achteraf ontdekt dat het Hebreeuws is voor ‘Ochtenddauw’. Maar eerlijk, we vonden hem vooral goed klinken,’ lacht An.

Meer info: www.talea.be
Dit artikel van Jonathan Debeer verscheen eerst op: www.iso800.be/green

LEES OOK

Patrick Kuhl (CC BY 2.0)
Iedereen heeft recht op gezond voedsel, en dat is het best te realiseren als we de keten tussen productie en consumptie zo kort mogelijk maken.
AurelienDP (CC0)
Is er nog plaats voor de kleine landbouwer in het huidige landschap waarin de grote agrobedrijven overheersen?
De H-Bench, ontworpen door studio Segers, werd dit jaar genomineerd voor de Henry van de Velde Awards.
Anestiev (CC0)
Tewerkstelling, duurzaamheid en economie. Dat zijn de drie pijlers waarop Ferme de Froidmont Insertion dag in dag uit werkt.

Meest recent van Jonathan Debeer

© Jonathan Debeer (iso800.be)
Steinerscholen, tikkeltje anders, ook tikkeltje beter?
Steinerscholen doen het altijd een tikkeltje “anders”.
© Jonathan Debeer (iso800.be)
Nerdalize, gratis verwarming dankzij goedkope cloudruimte
De Nederlandse start-up Nerdalize verkoopt goedkope cloudruimte aan bedrijven en particulieren.
© Jonathan Debeer (iso800.be)
Mechelse Broodbroeders bakken voor abonnees
Bij Broodbroeders maken ze brood op de oude wijze. Gist wordt gemeden en desem gekozen. ‘Het is een trager proces, maar het is ook gewoon lekkerder.
© Jonathan Debeer (iso800)
De kleren van Dutch Awearness zijn gemaakt van textiel dat je haast oneindig kan hergebruiken
Sinds 2013 werkt Dutch Awearness aan circulaire kleding. Kleding die op de markt wordt gebracht, en daarna teruggenomen, ontleed en ontrafeld, en hersmolten tot nieuwe kleding.