Een eco-plastic die echt composteerbaar en recycleerbaar is

Drie bedrijven hebben hebben een plastic, COMPOST3D, uitgevonden dat biogebaseerd, biodegradeerbaar en recycleerbaar is. Dit is de eerste “inktcartouche” van de 3D printer die de brug maakt tussen ontwerpen en composteren.

NOAA Marine Debris Program (CC by-nc-sa 2.0)

 

COMPOST3D brengt een einde aan de groeiende plastic afvalberg. Het eco-plastic is honderd procent recycleerbaar, maar ook composteerbaar. B4PLASTICS, een Belgisch technologiebedrijf dat eco-plastics in exclusieve producten ontwikkelt, designt en distribueert, heeft een app ontwikkeld die de compost tijd per printobject aangeeft. 

De sector van 3D printen is nog volop in de groei en lokt een dubbele industrialisatie uit. Ten eerste zullen er nog veel niche sectoren ontstaan voor de sector. En ten tweede is er een grote ontwikkeling aan de gang in de sector van de grondstoffen voor de 3D printers. 

Peabodybore (CC by-nc-sa 1.0)

 

B4PLASTICS heeft samen met TRIDEUS, Benelux vertegenwoordiger van hoogkwalitatieve merken 3D-printers, en i-Cleantech, de Vlaamse organisatie die cleantech in Vlaanderen ondersteunt en promoot, samengewerkt om COMPOST3D mogelijk te maken. De Benelux doet het goed in de sector van 3D printen en heeft nog veel groeipotentieel. De Benelux sector van 3D printen heeft ongeveer half zoveel als haar Franse tegenhanger verkocht en wint een derde van de omzet van de Duitse sector.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Luc De Rooms

Compost tijd??? In een industriële composteerinstallatie, gedurende 6 weken aan 60°C, constant belucht en gekeerd !!  

Zolang het plastic is, is het per definitie moeilijk composteerbaar, nog erger als het snel degradeerbaar is vergroten we de microplastics, die nu al in de voeselketen opduiken.

Je moet het dan ook ginder krijgen en hopen dat er voldoende ander composteerbaar materiaal is dat het proces op gang brengt en houdt. Dergelijke ongenuanceerde uitlatingen) versterken  (bewust? en gewild?) het gevoel dat het allemaal niet zo vaart loopt, dat we het wel oplossen of beter nog dat anderen het voor ons oplossen (ook ocean clean up bv).

Er is geen easy way. Jammer maar true.

LEES OOK

© Jonathan Debeer (iso800.be)
Als coöperatie die met sociale tewerkstelling ecologische tuinen aanlegt, tilt Talea maatschappelijk verantwoord ondernemen naar een heel nieuw niveau.
© MO* Magazine / Helena Coen
Fietsen is populairder aan het worden in Brussel. ‘Het aantal fietsers is het afgelopen jaar met vijftig procent gestegen’, zegt Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).
Duurzaam Bedrijfsleven (CC by-nc-sa 2.0)
We horen overal dat de aarde aan het opwarmen is en dat we groene energie moeten gebruiken. Zo goed als iedereen is het hiermee eens. Dat blijkt uit recente politieke peilingen.
© Sammy Verbruggen / Universiteit Antwerpen / KU Leuven
Onderzoekers van Universiteit Antwerpen en de KU Leuven zijn erin geslaagd een apparaat te ontwikkelen dat de lucht zuivert en tegelijkertijd energie wint.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.