Een eco-plastic die echt composteerbaar en recycleerbaar is

Drie bedrijven hebben hebben een plastic, COMPOST3D, uitgevonden dat biogebaseerd, biodegradeerbaar en recycleerbaar is. Dit is de eerste “inktcartouche” van de 3D printer die de brug maakt tussen ontwerpen en composteren.

NOAA Marine Debris Program (CC by-nc-sa 2.0)

 

COMPOST3D brengt een einde aan de groeiende plastic afvalberg. Het eco-plastic is honderd procent recycleerbaar, maar ook composteerbaar. B4PLASTICS, een Belgisch technologiebedrijf dat eco-plastics in exclusieve producten ontwikkelt, designt en distribueert, heeft een app ontwikkeld die de compost tijd per printobject aangeeft. 

De sector van 3D printen is nog volop in de groei en lokt een dubbele industrialisatie uit. Ten eerste zullen er nog veel niche sectoren ontstaan voor de sector. En ten tweede is er een grote ontwikkeling aan de gang in de sector van de grondstoffen voor de 3D printers. 

Peabodybore (CC by-nc-sa 1.0)

 

B4PLASTICS heeft samen met TRIDEUS, Benelux vertegenwoordiger van hoogkwalitatieve merken 3D-printers, en i-Cleantech, de Vlaamse organisatie die cleantech in Vlaanderen ondersteunt en promoot, samengewerkt om COMPOST3D mogelijk te maken. De Benelux doet het goed in de sector van 3D printen en heeft nog veel groeipotentieel. De Benelux sector van 3D printen heeft ongeveer half zoveel als haar Franse tegenhanger verkocht en wint een derde van de omzet van de Duitse sector.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Luc De Rooms

Compost tijd??? In een industriële composteerinstallatie, gedurende 6 weken aan 60°C, constant belucht en gekeerd !!  

Zolang het plastic is, is het per definitie moeilijk composteerbaar, nog erger als het snel degradeerbaar is vergroten we de microplastics, die nu al in de voeselketen opduiken.

Je moet het dan ook ginder krijgen en hopen dat er voldoende ander composteerbaar materiaal is dat het proces op gang brengt en houdt. Dergelijke ongenuanceerde uitlatingen) versterken  (bewust? en gewild?) het gevoel dat het allemaal niet zo vaart loopt, dat we het wel oplossen of beter nog dat anderen het voor ons oplossen (ook ocean clean up bv).

Er is geen easy way. Jammer maar true.

LEES OOK

qimono (cc: 0)
Afgelopen juni werden waterschaarste en droogte in Vlaanderen plots brandend actueel.
©Kartent
Herbruikbare bekers en foodtrucks met veganistische maaltijden, zijn inmiddels al ingeburgerd op festivals. Maar daar blijft het niet bij.
© REScoop.eu.
Begin juni kroonde de Europese Commissie Leuven tot een groene ambassadeur. Nog geen maand later zet de stad een volgende stap naar een klimaatneutrale stad.
© MO* / Helena Coen
Goedkoper, ecologischer en efficiënter wonen, het kan vandaag. Labland vzw is deze maand begonnen met de bouw van haar eerste woning in DOK in Gent.