Weg met het gras, leve het gazon

Experimenteer eens met bodembedekkers in je tuin

CC0

 

We worden overspoeld met onheilspellende berichten over het klimaat, wetenschappers publiceren alarmerende studies over de teloorgang van biodiversiteit. Zullen we deze zomer water genoeg hebben om ons gazon groen te houden? Allemaal zaken die onvermijdelijk een impact hebben op ons leven. De vraag is, hoe gaan we hier mee om? Wat kunnen we eraan doen?

Dat we af moeten stappen van fossiele brandstoffen, kernenergie, overmatige vleesconsumptie en andere planeet-killers weten we intussen al, maar soms lijkt het zo’n grote moeite dat we er liever niet aan willen beginnen. Een transitie naar een veerkrachtige wereld gebeurt best stap voor stap, dus waarom niet beginnen met de luiste manier om een steentje bij te dragen? Niet alleen voor een betere wereld, maar ook voor een leven met meer vrije tijd en genot.

Weg met de Playboys en Vogues van de tuinwereld

Dankzij de overmatige brainwashing door de al dan niet gefotoshopte Playboys en Vogues van de tuinwereld denken we dat - naast botox en facelifts - een afgelikt perfect gazon de norm is. Dit is wat de tuinindustrie wil dat we geloven, zodat wij ons blauw betalen aan artificieel gazon-onderhoud.

Dat we ons gazon moeten bemesten, verticuteren en - o wee - bespuiten, zijn de grootste tuinmythes ooit

Beste mensen, dat we ons gazon moeten bemesten, verticuteren en - o wee - bespuiten, zijn de grootste tuinmythes ooit. In wiens voordeel? Alleszins niet die van de tuineigenaar. Welk resultaat krijg je na dit kostelijk oorlogje met de natuur? Een afgelikt biljartveld, een slechte gemoedsrust en ongewenste paniekaanvallen door mosjes of madeliefjes die je komen begroeten.

De simpelste en luiste oplossing om een positieve impact te maken op deze planeet en je eigen leven ligt in ons gazon. Bijna één tiende van België is immers privétuin. Er is absoluut niets mis met gazon, er is wel iets mis met de manier waarop we ons gazon beheren en de hoeveelheid gazon die de gemiddelde Belg heeft. Ook hebben we in ons gazon te veel… gras.

Gazons zijn heerlijke plekken om te liggen, spelen, aperitieven… We kunnen het nòg heerlijker maken, zodat we net meer tijd hebben om al die leuke dingen te doen. De gazons van de toekomst moet je maar één keer per maand maaien, nooit meer bemesten, bespuiten of verticuteren en staan vol met prachtige bloemetjes die zorgen voor kleur, vlinders en bijtjes. En we hebben nog steeds alle voordelen van een gazon, zonder de nadelen.

Hoe begin je hieraan? Door minder te maaien komen er automatisch - soms eetbare - bloemetjes. Door niet meer te bemesten en je maaisel af te voeren gaat dit nog sneller en komen er soms zelfs orchideeën. Verticuteren en besproeien moet je sowieso nooit doen en is eigenlijk de onnozelste en meest egoïstische tuinactiviteit die je kunt doen: je maakt er de bodem mee kapot en vergiftigt naast jezelf en je kinderen ook nuttige diertjes én ons drinkwater.

Bodembedekkers als toekomst

De toekomst ligt misschien wel bij de bodembedekkers: zeer leuk om mee te experimenteren. Je gaat gewoon naar een - liefst ecologische - plantenkweker, je koopt verschillende soorten bodembedekkers en plant ze hier en daar tussen je gazon. Zo zie je welke bodembedekkers het goed doen en kan je er volgend jaar meer van zetten. Verder is het ook goed om eerlijk te zijn met jezelf en je af te vragen hoeveel gazon je werkelijk gebruikt. Denk eens na of er geen nuttigere invullingen zijn zoals fruitbomen, een bloemenweide, groentetuin, vaste planten, eetbare struikjes of simpelweg grasland.

Denk eens na of er geen nuttigere invullingen zijn zoals fruitbomen, een bloemenweide, groentetuin, vaste planten, eetbare struikjes of simpelweg grasland

Wat zijn de voordelen? Minder bewateren, meer vrije tijd, meer biodiversiteit, een positieve impact op het klimaat en milieu en het gevoel dat je je steentje - of beter bloempje struikje boompje… - bijdraagt aan de maatschappij.

Een kleine twee maand geleden werd de ByeByeGrass campagne gelanceerd. Een groepje wetenschappers, auteurs en Bekende Vlamingen willen van België een aangenaam, klimaatrobuust en biodivers land maken… door luier te zijn. Minder maaien en minder gazon. De drijvende krachten Ecoduct, Centaurea en Commensalist stellen binnenkort een ByeByeGrass charter voor aan gemeenten. www.byebyegrass.eu

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.