© Unicef
Nieuws

‘Elke oorlog is uiteindelijk een oorlog tegen kinderen’

In de afgelopen achttien jaar zijn maar liefst 315.000 kinderen ernstig gewond of zelfs gedood in meer dan dertig conflictsituaties wereldwijd. De cijfers zijn bevestigd door de Verenigde Naties (VN).
Unsplash
Nieuws

Wat is de tampontaks en waarom schaffen steeds meer landen die af?

Veel meisjes en vrouwen die menstrueren kunnen zich geen hygiëneproducten veroorloven. Wereldwijd zou het gaan om zo'n 500 meisjes en vrouwen, stelt de Wereldbank. Veel vrouwen moeten nog steeds een "tampontaks" betalen op hygiëneproducten, maar steeds meer landen schaffen die af. 
Markus Spiske / Pixabay
Nieuws

Gedaan met afdankertjes verbranden: Europees Parlement keurt Textielstrategie goed

Het Europees Parlement keurde vorige week de nieuwe Europese Textielstrategie goed. Die moet fast fashion de wereld uit helpen. 'We produceren te veel kleren en ook te veel textielafval. Parlementsleden van alle partijen zijn het daarmee eens, blijkt uit deze stemming.’
PxHere (CC0)
Opinie

‘Pakistan is meer een leger met een staat dan omgekeerd’

Pakistan gaat door een bijzonder zware economische en politieke crisis, en de rol van het militaire apparaat is daarin niet te onderschatten, schrijft Ayesha Jehangir, onderzoeker aan de University of Technology Sydney. ‘Pakistan is meer een leger met een staat dan omgekeerd.’
Boek

De enige zwarte man in Dachau en de eerste zwarte kapper in Brussel

Twee recente boeken belichten een aspect van de kolonisatie dat minder bekend is. De auteurs reconstrueren het leven van iemand die in Congo geboren is, maar tijdens het interbellum in ons land belandde. In beide boeken speelt de weerstand tegen de Duitse bezetter tijdens WO2 een rol.
Adam Jones / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Vergrijzing en emigratie hinderen Cubaanse ontwikkelingsplannen

Cuba vergrijst en Cubaanse gezinnen tellen steeds minder kinderen. En jonge mensen met een diploma trekken ook steeds vaker naar het buitenland. De Cubaanse regering gaat op zoek naar manieren om die daling van het bevolkingsaantal, en de bijhorende problemen, aan te gaan. 
© IPS / Remi Lehmann
Nieuws

‘Verwende’ inwoners van Buenos Aires moeten afscheid nemen van spotgoedkope energie

De economische crisis dwingt de Argentijnse regering tot de afbouw van populaire energiesubsidies die 20 jaar geleden werden ingevoerd. Nu in Argentinië de winter nadert, zetten de inwoners van Buenos Aires zich schrap voor een factuur die in sommige gevallen maar liefst 136 % hoger kan uitvallen.
© Bart Lasuy
Interview

‘Wij willen de mensheid redden als de grote klimaatvervuilers ons daarvoor betalen’

Congo is een grootmacht op het vlak van klimaatregulering. Congolese politici zijn zich daarvan steeds meer bewust en eisen nu boter bij de vis. Maar rijke landen leggen vooralsnog weinig geld op tafel, ziet milieuminister Ève Bazaiba. ‘We zullen het milieu niet beschermen met onze eigen goede wil.’
Pixabay
Nieuws

Sri Lanka klautert uit voedselcrisis

In alle provincies van Sri Lanka daalt de honger. Het land klautert daarmee stilaan uit een diepe voedselcrisis, maar er blijven nog hardnekkige hotspots.
© Konstantinos Tsanakas
Column

We hebben meer boeren nodig die weer écht boer kunnen zijn

Tijdens de legendarische coronalente van 2020 herontdekte MO*columniste Virginie Platteau de weldaden van tuinieren. Het voelde aan als een welgekomen pauze, maar niet op de manier zoals eerste minister De Croo dat ziet.
Stuart Rankin / NASA Earth Observatory / Wikimedia (CC BY-NC 2.0)
De Ontwikkelaars

Plaatst Europa handelsbelangen boven groene beloftes?

Om écht komaf te maken met eurocentrisme is er meer nodig dan traditionele handelsrecepten met een groene saus, schrijft beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen Wies Willems. Als het de EU menens is met meer gelijkwaardige relaties, moeten handelsinstrumenten worden ingezet als hefboom voor waardecreatie.
Sean P. Anderson (CC BY 2.0)
Nieuws

Vliegen op varkens? Biodiesel met dierlijk vet in opmars in Europa

Het gebruik van brandstoffen op basis van dierenvetten neemt toe in Europa. Maar wat gepromoot wordt als een schone brandstof voor auto’s en vliegtuigen, maakt ons transport in werkelijkheid minder duurzaam volgens koepelorganisatie Transport & Environment (T&E).

Pagina's