Egyptische bloggers staan met één been in gevangenis

De Egyptische blogger Abdel Monem Mahmoud is na 45 dagen gevangenschap weer vrijgelaten. Mahmoud had op zijn weblog getuigd over de folterpraktijken in een Egyptisch politiekantoor. Hij is ook lid van de “Islamitische broederschap”.
Beelden van folteringen in Egyptische politiekantoren doken in december 2006 op op de videosite YouTube. Verschillende bloggers legden gretig links naar de video’s. Mahmoud postte geen beelden van de folterpraktijken op zijn weblog, maar getuigde wel over martelingen nadat hij eerder werd opgepakt omdat hij lid is van de “Islamitische Broederschap”, een organisatie die in juni wil deelnemen aan de parlementsverkiezingen in het land.
Zaterdag werd Mahmoud ten langen leste vrijgelaten. “Vrijheid is onbetaalbaar en verdient meer offers zodat alle meningen aan bod kunnen komen in dit land. Egypte heeft vrijheid nodig”, schrijft Mahmoud op zijn blog.
De politie neemt sinds 2006 weblogs in het vizier om politieke tegenstrevers en critici van het regime het zwijgen op te leggen. De bekendste zaak is de de veroordeeling van de 22-jarige Abdel Karim Nabil Suleiman. Hij werd begin dit jaar veroordeeld tot een celstraf van vier jaar omdat hij de islamitische autoriteiten van het land en de Egyptische president Hosni Mubarak beledigd had.

“Abbas is homo”


Wael Abbas, die stage loopt bij het internetmagazine Slate in de VS, getuigt over de aanpak van de Egyptische politie. Nadat hij met een weblog van start gegaan was, kreeg hij telefoon van de politie met de vraag om zijn blog op te doeken. “Je naam is opgedoken in ons onderzoek, maar we zullen je daarvoor niet arresteren. Indien je met ons samenwerkt, zijn we als oudere broers. Indien je niet meewerkt, zullen we jou en je familie in schande brengen”.
Abbas koos ervoor om de volledige conversatie met de politie op zijn weblog te publiceren, en kreeg nooit meer telefoon. Maar een reactie bleef niet lang uit: een assistent van de Egyptische binnenlandminister verkondigde op drie verschillende televisiestations dat Abbas een strafblad heeft. Journalisten van de regimepers schreven dat Abbas zich tot het christendom bekeerd had en homoseksueel was. Abbas vreest dat hij na zijn stage in de Verenigde Staten thuis opgepakt zal worden op verdenking van spionage en homoseksualiteit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.