Geen liefdesbrug over Rode Zee

De Egyptische president Hosni Mubarak ontkent dat er ooit plannen zijn geweest om een brug te bouwen over de Rode Zee. Verschillende kranten hadden al over de “liefdesbrug” tussen Saudi-Arabië en Egypte bericht, en schrijven nu dat Israël de plannen zou dwarsbomen.
Op de voorpagina’s van verschillende Egyptische en Saudi-Arabische dagbladen verschenen begin mei enthousiaste artikels over de plannen om een brug te bouwen tussen de Saudische stad Tabuk en de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh. De 48 kilometer lange brug over de Rode Zee zou 2,2 miljard euro kosten en binnen drie jaar klaar zijn. De kranten hadden het over de kers op de taart voor de sterke band tussen beide landen, sommige commentatoren spraken van een “liefdesbrug”.
Zaterdag doorprikte de Egyptische president Mubarak de droom. Mubarak zei in de Egyptische staatskrant Al-Mesaa dat Egypte nooit op de uitvoering van zulke plannen gebroed heeft en dat hij het idee volledig verwerpt omdat de brug de badplaats Sharm El-Sheikh zou opsplitsen. “De brug zou zware schade toebrengen aan het toerisme”, zegt Mubarak. De badplaats trekt jaarlijks tienduizenden toeristen en brengt Egypte miljoenen euro’s op.
Het Egyptische weekblad Al-Ahram schrijft dat de Israëlische weerstand tegen het project de ware reden is waarom de brug er niet komt. Een aan het Israëlische leger verbonden website schreef dat Egypte via de brug veel sneller troepen zou kunnen stationeren vlakbij de grens met Israël. Het vredesakkoord uit 1979 legt strikte beperkingen op aan het aantal Egyptische soldaten in de Sinaïwoestijn.
Onafhankelijke kranten in Caïro suggereren dat beide landen koudwatervrees kregen omdat islamitische militanten zich sneller zouden kunnen verplaatsen tussen Afrika en Azië. De overheid heeft alle geruchten afgedaan als speculatie en zegt dat ze nooit van plan was om met de bouw van de brug te starten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.