Nieuwe revolutie op komst in Egypte?

De geest van de revolutie lijkt opnieuw uit de fles in Egypte. De populaire Tamarodbeweging roept op tot vreedzame betogingen op zondag 30 juni, de eerste verjaardag van Morsi’s regering. Het belooft opnieuw een belangrijke dag te worden voor het Egyptische volksprotest, al lijkt niemand precies te weten wat er gaat gebeuren. Wie zijn de Tamarod (“rebellen”) en waar strijden ze voor?

De frustraties over de slechte economische situatie, corruptie, onderdrukking en nepotisme die leidden tot de eerdere revolutie van 2011 tegen het regime van Mubarak, zijn niet verdwenen. Dat blijkt uit het succes van de opkomende Tamarodbeweging die opnieuw deze problemen aankaart middels vreedzaam protest. Tamarod eist daarnaast dat president Morsi aftreedt zodat nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Vijftien miljoen handtekeningen om Morsi weg te krijgen

De beweging haalde naar eigen zeggen al meer dan vijftien miljoen handtekeningen op om deze eis kracht bij te zetten. ‘Morsi kan het niet en heeft alle legitimiteit verloren, maar we beseffen dat Morsi onze eisen waarschijnlijk niet zal inwilligen’, zo klinkt het bij Mahmoud Badr, medeoprichter van Tamarod in het Egyptische Al-Ahram Weekly.


‘De beweging van de Tamarod bestaat uit gewone Egyptenaren’, zo stelt Bahr. Tamarod drijft op vrijwilligers die overal in Egypte de straten afstruinen op zoek naar mensen die hun initiatief willen steunen met een handtekening. En volgens Al-Ahram journalist Bassem Sabry heeft deze aanpak succes: ‘De mensen zijn zichtbaar geïrriteerd door de moslimbroederschap. Laatst zag ik een man zijn auto midden in het hectische verkeer van Caïro stoppen om een vrijwilliger langs de kant van de straat aan te spreken en de petitie te tekenen. Eerst begon iedereen geërgerd te claxonneren, maar toen men zag waarom hij stopte, werd de man toegejuicht door de medeweggebruikers.’

 

Nieuwe grondwet maakt de president oppermachtig

‘Tamarod vertegenwoordigt niet één politieke partij, we vertegenwoordigen iedereen die Morsi en de moslimbroederschap beu is en die verandering wil’, zo vertelt Badr aan Al-Ahram Weekly. Onder de aanhangers bevinden zich veel Egyptenaren die zich niet kunnen vinden in de nieuwe grondwet die Morsi eind 2012 aannam. ‘De nieuwe grondwet maakt Morsi oppermachtig’, aldus Mahib Adib, advocaat en woordvoerder van Tamarod in een reportage van Al-Jazeera English.

Hoewel niemand weet wat er precies gaat gebeuren op 30 juni, maken ook de medestanders van Morsi zich zorgen. De moslimbroederschap is inmiddels een tegenbeweging begonnen, Tagarod (“Onpartijdigheid”) genaamd. Ook deze beweging streeft ernaar om vijftien miljoen handtekeningen te verzamelen, maar ter steunbetuiging aan Morsi. Ahmed Rami, woordvoerder van Morsi’s Freedom & Justice Party, bekritiseert de rebellen via Al-Jazeera English: ‘De Tamarod zijn zeer verdeeld, de groep bestaat niet alleen uit prodemocratische Morsi-tegenstanders, maar ook uit Mubarak-aanhangers en mensen met een voorkeur voor een sterk, militair regime’.

‘We hopen dat er iets groots gaat gebeuren’

Gevreesd wordt dat er opnieuw geweld zal plaatsvinden in Egypte, mocht het op 30 juni tot protesten komen. Tamarod spoort aan tot een protestmars naar het presidentiële paleis in Caïro. ‘Maar dit protest moet vreedzaam verlopen’, aldus Badr. ‘We hebben dat ook met klem meegedeeld aan alle participerende organisaties. Op dit moment proberen we samen met het politiekorps een veiligheidsplan op te stellen om de veiligheid te garanderen. We hopen dat er echt er iets groots gaat gebeuren die zondag.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift