Straaltje hoop voor leger werklozen

Misschien is het einde van de tunnel in zicht voor de Keniaanse economie. Meer dan de helft van de actieve bevolking heeft geen behoorlijk werk en de al jarenlang stagnerende economie zal ook dit jaar waarschijnlijk maar met 0,3 procent groeien, maar de regering van president Mwai Kibaki heeft vorige week een gedetailleerd economisch vijfjarenplan gelanceerd dat nieuwe hoop heeft doen groeien.


De beleidslijnen die zijn uitgesmeerd over de 92 pagina’s van het vijfjarenplan moeten de groei aanzwengelen, banen scheppen en de welvaart van de bevolking verhogen. Volgens president Kibaki, die sinds december vorig jaar aan de macht is, hebben de Kenianen onder zijn voorganger Daniel arap Moi de afgelopen 15 jaar in een economie geleefd die steeds minder kansen bood om welvaart op te bouwen. Een slecht beleid en de huizenhoge corruptie hielden bovendien de buitenlandse investeerders en donoren weg. Volgens sommige schattingen kost de corruptie Kenia 68 miljard shilling (787 miljoen euro) per jaar - zowat één vierde van het overheidsbudget.

De gevolgen van dat rampzalige beleid zijn voor iedereen duidelijk. 17 miljoen Kenianen - 56 procent van de bevolking - zitten onder de officiële armoedegrens. In 1990 bedroeg dat aandeel nog maar 48 procent. Volgens de officiële cijfers hebben twee miljoen mensen geen baan, onder hen veel jongeren met een diploma van het hoger onderwijs. Maar nog veel meer Kenianen hebben geen geregeld werk.

Joshua K’Oudo, een informaticus uit Nairobi, gelooft dat de regering-Kibaki voor verandering kan zorgen. Nog nooit eerder heeft een regering hier een zo gedetailleerd plan op tafel gelegd. Dit is een bindend document, heel iets anders dan de loze beloften die vroeger altijd werden gedaan.

Ook de National Rainbow Coalition (NARC) van Kibati heeft tijdens de verkiezingsstrijd vorig jaar de hemel op aarde beloofd. Ze zou voor een half miljoen nieuwe jobs zorgen en de groei opkrikken tot 7,5 procent per jaar. Tegen 2015 zou het aantal extreem armen in Kenia met de helft moeten zijn afgenomen. Krasse taal, maar de aanhangers van Kibaki geloven dat de doelstellingen haalbaar zijn. De econoom Roy Ngure vindt het vooral verheugend dat het vijfjarenplan sterk de nadruk legt op de coöperatieve beweging. Die sector, die door velen geassocieerd wordt met voorbijgestreefde economische opvattingen, is wel nog altijd goed voor 40 procent van het bruto binnenlands product van Kenia.

Dat het Kibati menens is, leiden zijn aanhangers af van de manier waarop hij meteen de strijd tegen de corruptie heeft ingezet. Eind mei werden alle ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor overheidsbestellingen ontslagen - velen van hen bleken volgens een onderzoek van het ministerie van Financiën eigen firma’s te hebben die aan de lopende band overheidsopdrachten in de wacht sleepten maar zelden de gevraagde goederen of diensten leverden.

Toch blijven veel Kenianen sceptisch. Dit is gewoon een oefening in public relations, zegt Christine Huma, de uitbater van een hotel in Nairobi. Kan de regering ons vertellen hoeveel banen ze al heeft gecreëerd in de zes maanden die ze nu al aan de macht is?

Alice Kirambi, de directeur van de vrouwenorganisatie Christian Partners Development Agency, betreurt dat het vijfjarenplan geen aandacht besteedt aan de rol die vrouwen kunnen spelen bij de ontwikkeling van het land. Ze vindt ook dat het plan pas kan beoordeeld worden als het in daden wordt omgezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.