China is grootste werkgever

Aantal jobs in hernieuwbare energie bijna verdubbeld voorbije tien jaar

Bill Mead / Unsplash

Fotovoltaïsche zonnepanelen waren goed voor 4,9 miljoen banen in 2022, meer dan een derde van het totale personeelsbestand in de hernieuwbare energiesector.

De wereldwijde werkgelegenheid in de hernieuwbare energiesector bereikt een recordpiek van 13,7 miljoen voltijdse banen. Dat zijn er ongeveer een miljoen meer dan het jaar voordien. De cijfers komen uit een nieuw rapport van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

In 2012 waren er nog ‘slechts’ 7,3 miljoen banen in de sector. In de afgelopen tien jaar is de werkgelegenheid in hernieuwbare energie dus zo goed als verdubbeld.

China grootste werkgever

Volgens de tiende editie van het jaarlijkse rapport Hernieuwbare Energie en Banen trekt hernieuwbare energie steeds meer investeringen aan, wat leidt tot jobcreatie in een groeiend aantal landen. Toch blijven de meeste banen geconcentreerd in enkele landen, net als de vorige jaren. Zo is China opnieuw veruit de grootste werkgever in de sector van de hernieuwbare energie, 41 procent van het totaal. Brazilië, de Europese Unie, India en de Verenigde Staten vullen de top vijf aan.

In de afgelopen tien jaar is de werkgelegenheid in hernieuwbare energie zo goed als verdubbeld.

Fotovoltaïsche zonnepanelen waren goed voor 4,9 miljoen banen in 2022, meer dan een derde van het totale personeelsbestand in de hernieuwbare energiesector. Waterkracht en bio-energie hadden vergelijkbare aantallen banen als in 2021, rond de 2,5 miljoen elk, gevolgd door windenergie met 1,4 miljoen banen.

Irena-directeur Francesco La Camera merkt op dat 2022 opnieuw een uitstekend jaar was voor de werkgelegenheid in hernieuwbare energie, ondanks toenemende uitdagingen zoals de energiecrisis. Een tijdige transitie naar een koolstofarme economie vereist volgens hem echter een veel hoger tempo van investeringen in transitietechnologieën.

‘Eerder deze maand kwamen de leiders van de G20 overeen om de inspanningen te versnellen om de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigen, in overeenstemming met onze aanbevelingen in de aanloop naar de COP28’, aldus La Camera. ‘Ik roep alle beleidsmakers op om dit momentum te gebruiken als een kans om ambitieus beleid aan te nemen dat de benodigde systemische verandering stimuleert.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.