Het gaat om spullen die zowel uit Europa, Noord-Amerika en Azië afkomstig zijn

Chili start onderzoek naar “fastfashionwoestijn”

Still van Primer Tribunal Ambiental

Hopen en hopen kleding, 40.000 ton per jaar, belanden op de afvalberg in de droogste woestijn ter wereld.

De Chileense milieurechtbank onderzoekt de impact van de duizenden ton afgedankte kleding die jaarlijks gedumpt wordt in de Atacamawoestijn. De impact op het ecosysteem is zo groot dat advocaten in de zaak spreken over ‘nalatigheid en schuldig verzuim’.

Hopen en hopen kleding, 40.000 ton per jaar, belanden op de afvalberg in de droogste woestijn ter wereld. De beelden van de “fastfashionwoestijn” Atacama, in het noorden van Chili, gingen in 2021 de wereld rond.

Splinternieuw textiel

Via de haven van Iquique komen de afdankertjes het land binnen. Het gaat om spullen die zowel uit Europa, Noord-Amerika en Azië afkomstig zijn. Of het werkelijk om tweedehandskleren gaat, is echter maar de vraag. Slechts 15% van de kleren zou eerder gedragen zijn. Dat wil zeggen dat 85% - de grote meerderheid - van de woestijn bestaat uit splinternieuw textiel. Twee derde van de 59.000 ton kleren die in Iquique aan wal gaan, wordt systematisch weggegooid.

Het Chileense justitieapparaat heeft nu een strafdossier geopend om de milieu-impact van de afvalberg na te gaan. Rechter Sandra Álvarez Torres bracht vorige week een bezoek aan de afvalberg in de buurt van de stad Alto Hospicio, enkele kilometers ten zuiden van de haven van Iquique. Dat deed ze samen met een leger aan deskundigen, die met drones de omgeving in kaart brachten.

Dit filmpje (in het Spaans) is een weergave van dat bezoek:

 

Ecosysteem aangetast

In de milieurechtbank verklaarde Álvarez Torres dat het tribunaal onderzoek doet naar ‘de beschuldiging van illegale stortingen van kleren in bepaalde buurten en beken in de stad’. Een advocaat uit Iquique die de zaak heeft aangespannen, spreekt over ‘nalatigheid en schuldig verzuim’. Volgens haar is ‘het ecosysteem van een zeer waardevolle regio aangetast’.

‘Het ecosysteem van een zeer waardevolle regio is aangetast.’

Recent nog ontdekten wetenschappers een bijzondere vervorming op het oppervlak van de Andes in Atacama. Precies op de grens tussen Chili en Argentinië lijkt de aardkorst van de bergketen te ‘druipen’, als ‘honing in een lepel’.

In de Atacamawoestijn zijn niet enkel kleren te vinden, benadrukt rechter Álvarez Torres nog, maar ook andere afgedankte spullen zoals elektronica, autobanden en andere auto-onderdelen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Eindredacteur en freelance journalist

    Sarah Vandoorne is freelance journaliste, hispanologe, Latijns-Amerika-aficionada en – voor zover die term steek houdt – een rasechte Belgisch Britse Bengalese.

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.