‘Genoeg is genoeg. Er staan ​​levens op het spel – kinderen hebben nu actie nodig’

Dit jaar al bijna 30 miljoen kinderen getroffen door overstromingen

UN Women/Mohammad Rakibul Hasan (CC BY-NC-ND 2.0)

Overstromingen hebben het voorbije jaar minstens 27,7 miljoen kinderen getroffen in tientallen landen over de hele wereld. Vaak is de nasleep van de rampen dodelijker dan de overstromingen zelf.

‘We zien dit jaar over de hele wereld ongekende overstromingen en daarmee een explosie van bedreigingen voor kinderen’, zegt Paloma Escudero, hoofd van de Unicef-delegatie op de klimaattop. ‘De klimaatcrisis is aan de gang. Op veel plaatsen zijn de overstromingen de ergste in een generatie of meerdere. Onze kinderen lijden al op een schaal die hun ouders nooit hebben meegemaakt.’

De getroffen kinderen behoren vaak tot de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Ze krijgen te maken met bedreigen als ziekte, gebrek aan veilig drinkwater, ondervoeding, leerstoornissen en geweld.

Nasleep

Vaak is de nasleep dodelijker dan de extreme weersomstandigheden zelf, zegt Escudero. Overstromingen werken namelijk de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen in de hand: ondervoeding, malaria, cholera en diarree.

In de zwaar getroffen regio’s in Pakistan bijvoorbeeld werd meer dan 1 op de 9 kinderen jonger dan vijf werden opgenomen voor ernstige acute ondervoeding.

In de zwaar getroffen regio’s in Pakistan bijvoorbeeld werd meer dan 1 op de 9 kinderen jonger dan vijf werden opgenomen voor ernstige acute ondervoeding. En in Malawi veroorzaakten overstromingen door tropische storm Ana grote schade aan water- en rioleringssystemen, wat de perfecte omstandigheden creëerde voor een uitbraak van cholera. Die kostte het leven aan 203 mensen, van wie 28 kinderen. Nog altijd zijn 1631 kinderen besmet. 

Onderwijs

De snel toenemende overstromingen bedreigen niet alleen de gezondheid, maar ook de ontwikkeling van kinderen, zegt Unicef. Talloze gezinnen raken ontheemd en kunnen maandenlang niet terug naar hun oude levens.

Ook het onderwijs wordt ernstig getroffen. Bij de recente overstromingen in Pakistan werden bijna 27.000 schoolgebouwen beschadigd of vernietigd, waardoor 2 miljoen kinderen niet naar school konden.

In Nigeria zijn de afgelopen maanden naar schatting 840.000 kinderen ontheemd geraakt door overstromingen, en in Kameroen werden 126 scholen getroffen, waardoor tienduizenden kinderen geen toegang hadden tot onderwijs.

Volgens Unicef moet niet alleen de uitstoot snel verminderd worden, maar moet er ook actie ondernomen worden om kinderen te beschermen tegen de gevolgen van de opwarming die nu al onvermijdelijk is geworden. Dat kan door watervoorziening, gezondheidszorg en onderwijs bestand te maken tegen overstromingen en droogte.

‘COP27 biedt de mogelijkheid om een ​​geloofwaardige routekaart uit te tekenen, met duidelijke doelstellingen voor financiering van klimaatadaptatie en oplossingen voor verlies en schade’, zegt Escudero. ‘Jonge mensen uit de zwaarst getroffen plaatsen op aarde verdrinken in het gebrek aan klimaatactie. Genoeg is genoeg. Er staan ​​levens op het spel – kinderen hebben nu actie nodig.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.