‘Mijn leven draait om de strijd voor onze rechten’

Eerste lesbische parlementslid Peru wil met ‘sterke strijd’ lhbti+rechten versterken

Robert Luna / Wikimedia (CC BY 3.0)

Inca regenboogvlaggen op de Plaza de Armas in Lima, Peru (2011)

Susel Paredes, de eerste lesbische vrouw die is verkozen in het Peruaanse Congres, belooft een ‘sterke strijd’ te zullen voeren voor lhbti+-rechten in het Andesland. Dat is nodig, zegt ze, nu twee sociaal-conservatieve kandidaten het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in juni.

Paredes, de enige openlijke lhbti-politicus op landelijk niveau, werd vorige week met de meeste stemmen van alle vrouwelijke kandidaten verkozen, na twee eerdere, mislukte pogingen voor een plek in het Congres.

Maar ze is voorzichtig over de kansen op grotere winsten voor lhbti+-rechten na de uitslag van de presidentsverkiezingen van 11 april. Die resulteerden in een tweede, beslissende ronde in juni, waarin de socialistische kandidaat Pedro Castillo het tegen de rechtse Keiko Fujimori zal opnemen.

Tussen twee vuren

‘We zitten tussen twee vuren. Die van rechtse en linkse fundamentalisten’, zegt de 57-jarige Paredes, die als advocaat gespecialiseerd is in vrouwen- en lhbti+-rechten en lid is van de centrumpartij Partido Morado. ‘Maar we gaan een harde strijd voeren. Strategisch procederen zal cruciaal zijn.’

In het conservatieve Peru mogen koppels van hetzelfde geslacht niet trouwen, in tegenstelling tot andere landen in Zuid-Amerika, waaronder Argentinië, Uruguay, Brazilië en Colombia. Daar werd de afgelopen jaren het burgerhuwelijk opgesteld voor stellen van hetzelfde geslacht.

Ook kunnen transgender personen hun wettelijk vastgestelde geslacht niet veranderen, en zijn er geen beperkingen op zogenaamde ‘conversietherapieën’ of ‘genezingstherapieën’, die tot doel hebben de seksuele geaardheid of genderidentiteit van een persoon te veranderen.

Naast het aanpakken van deze problemen, zei Paredes dat het land een quotasysteem zou moeten invoeren om banen voor transgender personen te garanderen. Ook riep ze op tot strengere straffen voor haatmisdrijven gerelateerd aan seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Via juridische weg gelijkheid zoeken

Onderwijzer en vakbondsleider Pedro Castillo, de verrassende winnaar van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, verzette zich eerder tegen de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, en ook de rechtse Fujimori - dochter van voormalig president Alberto Fujimori, die in 2009 werd veroordeeld voor corruptie en misdaden op het gebied van de mensenrechten - heeft gezegd tegen homoseksuele relaties en adoptie door homostellen te zijn.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
‘Als een van hen straks wordt verkozen is dat een probleem voor ons, de lhbti+-gemeenschap. Vooruitgang zullen we dan via juridische weg moeten boeken, om gelijke rechten bij het Peruaanse Hooggerechtshof te waarborgen’, zei Paredes, die zelf in de rechtbank vecht om haar buitenlandse huwelijk erkend te krijgen in Peru. Ze trouwde vier jaar geleden in de Verenigde Staten met haar partner, die ook advocaat is.

‘We hebben de eerste rechtszaak al gewonnen en nu gaan we vechten voor de tweede rechtbank. Daarom geloof ik in een rechtsgang buiten de muren van het Congres om’, vertelt ze. ‘Ik zeg altijd dat ik hoop dat mijn huwelijk langer zal duren dan mijn rechtszaak tegen de Peruaanse Staat. Mijn leven draait om de strijd voor onze rechten.’

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.