Bedrijven zijn volgens de EU betrokken bij wapenleveringen

Europese sancties tegen 6 bedrijven wegens rol in Soedanese burgeroorlog

Peter Bateman/UNMISS (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Op de vlucht voor het geweld in Soedan.

De EU heeft economische sancties uitgevaardigd tegen 6 partijen die betrokken zijn bij de burgeroorlog in Soedan. De Europese tegoeden van de 6 entiteiten, vooral bedrijven die betrokken zijn bij wapenleveringen aan beide partijen in het conflict, worden bevroren.

De Raad van de Europese Unie, in dit geval een vergadering van Europese buitenlandministers, heeft op maandag sancties aangenomen tegen zes bedrijven gevestigd in Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten.

De zes gesanctioneerde bedrijven zijn volgens de EU betrokken bij wapenleveringen aan beide partijen in het conflict. Het gaat om twee bedrijven die betrokken zijn bij de productie van wapens en voertuigen voor het Soedanese regeringsleger en een investeringsbedrijf gelinkt aan de Soedanese overheid. Daarnaast zijn ook drie bedrijven bestraft die instaan voor de aankoop van militair materieel voor de milities van de Rapid Support Forces (RSF).

Burgeroorlog

Hun tegoeden in de EU zullen bevroren worden vanwege hun steun aan activiteiten die ‘de stabiliteit en politieke transitie van Soedan ondermijnen’. Ze mogen geen gebruik meer maken van het Europese bankensysteem en is het voor Europese bedrijven verboden om er zaken mee te doen.

In Soedan zijn de milities van de Rapid Support Forces en het Soedanese regeringsleger al sinds april vorig jaar verwikkeld in een bloedige machtsstrijd.

Zo’n 5,4 miljoen mensen zijn op de vlucht door de gevechten, en er zijn naar schatting 9000 slachtoffers gevallen. Volgens Human Rights Watch is er sprake van etnisch geweld in het conflict, waarbij vooral de niet-Arabische bevolking in de regio Darfoer wordt geviseerd door de RSF-troepen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.