‘Steun aan de sector zal waarschijnlijk nodig blijven tot in 2023’

FAO en Canada helpen bij graanopslag in Oekraïne

Olia Gozha (CC BY 2.0)

‘Steun aan de sector zal waarschijnlijk nodig blijven tot in 2023’

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) lanceert een nieuw project om graan uit Oekraïne op te slaan. Canada financiert het plan met 40 miljoen dollar (39 miljoen euro).

Het initiatief moet dit en volgend jaar de opslag van 2,4 miljoen ton graan mogelijk maken. Het is een aanvulling op de eerdere toezegging van Japan van 17 miljoen dollar om 1 miljoen ton graanopslag te dekken.

De FAO gaat onder meer laadmachines en tijdelijke en vaste opslaginstallaties leveren aan kleine en middelgrote boerderijen. Er komt ook voor 2 miljoen dollar aan laboratoriummateriaal.

Oogst van 51 miljoen ton graan

Oekraïne verwacht dit jaar tot 51,1 miljoen ton graan te oogsten. Maar van de totale opslagcapaciteit van 75 miljoen ton is 14% beschadigd of vernietigd en bevindt nog eens 10% zich in gebieden die door Rusland bezet zijn. Bovendien is 30% nog gevuld met 22 miljoen ton oogst van vorig jaar, zegt de Oekraïense regering.

Van de totale opslagcapaciteit van 75 miljoen ton is 14% beschadigd of vernietigd.

‘Gezien de ongekende problemen dit jaar zijn innovatieve oplossingen op grote schaal nodig’, zegt Rein Paulsen van de FAO. ‘Er zal veel vraag blijven naar steun aan de sector, waarschijnlijk tot in 2023.’

Het nieuwe plan moet het Oekraïense ministerie voor Landbouw steunen om 4,07 miljoen ton, of 25% van het totale opslagtekort te dekken. Het omvat ook steunmaatregelen om de voedselveiligheid versterken.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift