‘Nachtmerrie van geweld en honger’

Gaza: meer dan 30.000 doden sinds 7 oktober

Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages (CC BY-SA 3.0 DEED)

Het dodental in de Gazastrook bedraagt sinds het begin van de oorlog met Israël nu meer dan 30.000.

Het dodental in de Gazastrook bedraagt sinds het begin van de oorlog met Israël nu meer dan 30.000. Dat laat het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid vandaag weten.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar woedt het conflict in Gaza in alle hevigheid. Langs Palestijnse kant heeft dat vandaag al aan meer dan 30.000 mensen het leven gekost, zegt het ministerie in een verklaring. Daarin werden ook ten minste 79 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd tijdens nieuwe Israëlische aanvallen in de nacht van woensdag op donderdag.

Cijfers van de VN stellen dat sinds de start van de oorlog 1,7 miljoen Palestijnen op de vlucht zijn binnen de Gazastrook.

Nachtmerrie

Jan Egeland, de secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC), bracht vorige week een bezoek aan Gaza en meldt in een verklaring ‘wanhoop’ en een ‘nachtmerrie van geweld en honger’ voor de burgerbevolking.

‘De kinderen van Gaza zijn zichtbaar ondervoed en zoeken op straat naar voedsel en hulp. Het is onvoorstelbaar dat een hele bevolking wordt overgelaten aan de hongerdood terwijl enorme hoeveelheden voorraden slechts een paar kilometer verderop over de grens liggen te wachten’, zegt hij.

Aan de grensovergangen met onder meer Rafah en Kerem Shalom, en de noordelijke grensovergangen Karni en Erez zag hij soms tot honderden vrachtwagens klaarstaan met hulpmiddelen, zonder toestemming om door te mogen rijden.

‘We moeten duidelijk zijn: burgers in Gaza worden ziek van honger en dorst door de Israëlische inreisbeperkingen. Levensreddende voorraden worden opzettelijk geblokkeerd en vrouwen en kinderen betalen de prijs’, zegt Egeland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.