Door nijpend gebrek aan fondsen dreigt noodhulp ernstig in problemen te komen

Hongerseizoen piekt binnenkort in Mozambique, maar geld voor hulp is op

© 2020 EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-NC-ND 2.0)

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zit binnenkort door zijn middelen om een miljoen mensen te helpen in Mozambique. Het roept donoren dringend op om met meer steun over de brug te komen. 

De provincie Cabo Delgado is de meest voedselonzekere regio van Mozambique, mede door de escalerende conflicten. Meer dan een miljoen mensen kampt er nu al met honger. 

Het geweld is de afgelopen maanden toegenomen, met aanvallen in de buurt van de hoofdstad Pemba en in de naburige provincie Nampula, waardoor steeds meer mensen gedwongen werden hun dorpen te ontvluchten. Het aantal ontheemden is de afgelopen twee jaar verviervoudigd, tot bijna een miljoen mensen.

Geld is op

Het Wereldvoedselprogramma van de VN voorziet in noodhulp aan een miljoen mensen in de regio, maar heeft de afgelopen maanden de rantsoenen al moeten verlagen. Maar door nijpend gebrek aan fondsen dreigt de noodhulp nu helemaal in de problemen te komen, inclusief de enige luchtbrug voor hulpverleners in de regio.

‘De financieringssituatie van het WFP is al enige tijd zorgelijk, en we hebben nu bijna geen opties meer, waardoor al deze activiteiten gevaar lopen’, zegt Antonella D’Aprile, landendirecteur voor het WFP in Mozambique.

Het WFP zoekt 51 miljoen dollar om de operaties vol te houden, en roept donoren dringend op om met meer steun over de brug te komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift