‘Maar er is meer nodig om de internationale klimaatdoelen te behalen’

Internationaal Energieagentschap is positief over stappen in energietransitie

CC0 (Unsplash)

Duurzame energiebronnen zijn nu goed voor 30% van de wereldwijde energieopwekking.

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een opmerkelijke vooruitgang, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Maar om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn wel nog inspanningen nodig.

De transitie naar schone energie verloopt goed, zegt het IEA, maar niet overal even snel. De verkoop van elektrische auto’s bereikte in 2022 een recordhoogte met meer dan 10 miljoen stuks, een vertienvoudiging ten opzichte van vijf jaar eerder. Maar 95% van alle elektrische auto’s werd verkocht in China, de Verenigde Staten en Europa.

Duurzame energiebronnen zijn nu goed voor 30% van de wereldwijde energieopwekking.

Ook over de hoeveelheid groene energie die vorig jaar werd opgewekt, is de IEA verheugd: 340 gigawatt, de grootse capaciteitsstijging ooit. Daarmee zijn duurzame energiebronnen nu goed voor 30% van de wereldwijde energieopwekking, zegt het agentschap in het rapport Tracking Clean Energy Progress.

Behalve dat verschillende regio’s nog achterblijven, merkt het energieagentschap ook op dat er meer innovatie nodig is binnen sommige segmenten van het energiesysteem zoals de zware industrie en het langeafstandsvervoer.

‘De schone energiesector heeft enorme stappen gezet het afgelopen jaar, maar er is meer nodig om de internationale klimaatdoelen te behalen’, zegt IEA-directeur Fatih Birol. ‘De ongelooflijke groei van cruciale technologie zoals zonne-energie en elektrische wagens, laat zien wat er nog mogelijk is.’

Overal vooruitgang

De organisatie beoordeelt 50 onderdelen van het energiesysteem en merkt vooruitgang in al die onderdelen, al zijn de meeste ‘nog niet op weg naar netto nul-emissies in 2050’. Het agentschap benadrukt de noodzaak van sterke beleidsondersteuning en meer investeringen in innovatie, in alle regio’s van de wereld, ‘om een bredere en snellere verschuiving naar schone energie mogelijk te maken’.

Ook de bouwsector ging erop vooruit: van ‘niet op het goede spoor’, naar ‘nog meer inspanningen nodig’.

Ze benoemen de successen die geboekt werden op vlak van zonne-energie, vooral in China, de VS en India, maar ook de vooruitgang die gemaakt wordt in bijvoorbeeld de bouwsector.

‘Overheden voeren in toenemende mate strenge energiecodes en prestatienormen in voor gebouwen, en voor het gebruik van technologieën zoals warmtepompen en koelapparatuur met lage uitstoot’, aldus het rapport. Het levert de bouw voorlopig een verbeterde score op van ‘niet op het goede spoor’ naar ‘nog meer inspanningen nodig’.

Het IEA heeft ook lof voor regio’s waar het beleid erop vooruit gaat. Zo werd Indonesië het eerste land in Zuidoost-Azië dat een wettelijk en regelgevend kader vaststelde voor het afvangen en opslaan van CO2, en bracht Namibië eind 2022 een waterstofstrategie uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.