China is absolute koploper in hernieuwbare energie

Lichtpuntje voor het klimaat: schone energie groeit sneller dan ooit

Markus Spiske / Unsplash

In 2023 werd wereldwijd bijna 510 gigawatt aan nieuwe energiecapaciteit toegevoegd, met zonnepanelen als grootste slokop.

Vorig jaar kwam er wereldwijd de helft meer hernieuwbare energie bij, vergeleken met 2022. Ook de volgende vijf jaar zullen we een recordgroei optekenen. Dat biedt hoop om de klimaatdoelen alsnog te halen, zegt het Internationaal Energieagentschap.

In 2023 werd wereldwijd bijna 510 gigawatt aan nieuwe energiecapaciteit toegevoegd, met zonnepanelen als grootste slokop. China is absolute koploper: het land bouwde evenveel zonneparken als de rest van de wereld samen, en windenergie groeide er 66 procent sneller dan in 2022. Ook Europa, de VS en Brazilië tekenden een recordgroei van hernieuwbare energie op.

De wereldwijde capaciteit aan hernieuwbare energiebronnen groeit nu sneller dan in de voorbije drie decennia. Bij de huidige marktomstandigheden en beleid kan de mondiale capaciteit voor hernieuwbare energie groeien tot 7300 gigawatt tegen 2028, stelt het IEA. Zonne- en windenergie zijn samen goed voor 95 procent van de groei, waarbij hernieuwbare energiebronnen steenkool zullen inhalen en begin 2025 de grootste bron van mondiale elektriciteitsopwekking zullen zijn.

Regeringen moeten tandje bijsteken

‘Uit het rapport blijkt dat de capaciteit aan hernieuwbare energiebronnen op weg is om 2,5 keer zo groot te zijn tegen 2030’, zegt IEA-directeur Fatih Birol. ‘Het is nog niet genoeg voor de verdrievoudiging die afgesproken is op de COP28, maar we komen dichterbij, en regeringen hebben de middelen in handen die nodig zijn om de kloof te dichten.’

Birol wijst er op dat windenergie op land en zonnepanelen in de meeste landen nu al goedkoper zijn dan nieuwe centrales op fossiele brandstoffen. De grootste uitdaging is om middelen te mobiliseren en projecten snel uit te rollen in ontwikkelings- en groeilanden, zegt hij. Veel van die landen dreigen achterop te geraken in het nieuwe energielandschap.

Zonnepanelen goedkoper

In geavanceerde en grote opkomende economieën kampt de sector vooral met beleidsonzekerheid en fragiele economische omstandigheden, een gebrek aan investeringen in de stroomnetten en administratieve belemmeringen. In andere groei- en ontwikkelingslanden zijn toegang tot financiering, sterk bestuur en duidelijke regelgeving essentieel om investeringen aan te trekken.

Voor de komende jaren verwacht het rapport een verdubbeling van de groei aan wind- en zonne-energie in de VS, de Europese Unie, India en Brazilië. De prijzen voor zonnepanelen daalden in 2023 met bijna de helft, en die trend zal zich doorzetten, want het aanbod zal de vraag eind dit jaar overstijgen. Windenergie heeft het wat moeilijker, vooral door verstoringen in de productieketens, hogere kosten en complexere vergunningsprocedures.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.