Door klimaatverandering overleven malariamuggen langer

Malaria rukt op naar het noorden van Amerika: 5 lokale besmettingen in de Verenigde Staten

© James Gathany / CDC

De anopheles- of malariamug, die in de VS voorkomt, kan gevaarlijker worden door de klimaatverandering.

De gezondheidsdiensten in de Verenigde Staten waarschuwen voor de opmars van malaria in de Amerikaanse staten Florida en Texas. Daar zijn de eerste lokaal opgelopen besmettingen vastgesteld in meer dan 20 jaar.

De gezondheidsautoritenten in de Verenigde Staten, het Centers for Disease Control (CDC) ,waarschuwen de bevolking voor malaria na 4 bevestigde lokale besmettingen in Florida en een in Texas. Alle patiënten zijn intussen behandeld en zijn volgens het CDC ‘aan de beterhand’.

Het CDC werkt samen met de gezondheidsdiensten in Florida en Texas en spoort nieuwe besmettingen actief op. Amerikaanse dokters worden aangespoord om alert te zijn bij patiënten met een onverklaarbare koorts, ook al zijn ze niet recent op reis geweest.

Florida vraagt inwoners om huis en tuin te controleren op plekken waar stilstaand water zich kan verzamelen om de verspreiding van muggen terug te dringen. Ook wordt hen aangeraden om lange mouwen en broeken te dragen.

Klimaatverandering

Malaria komt op grote schaal voor in Afrika, Azië en Centraal- en Zuid-Amerika, maar niet in de Verenigde Staten. De Anopheles-mug, die de ziekte kan overdragen, komt wel voor in grote delen van de VS.

De opmars van de ziekte naar het noorden heeft mogelijk te maken met de klimaatverandering.

De opmars van de ziekte naar het noorden van het Amerikaanse continent heeft mogelijk te maken met de klimaatverandering. Het risico op malariabesmettingen is immers groter in regio’s waar de mug tijdens langere perioden van het jaar kan overleven.

Ook in België zijn tropische muggen aan een opmars bezig. Jaar na jaar worden op meer plekken tijgermuggen ontdekt, die dengue of knokkelkoorts kunnen overbrengen. De mug werd vorig jaar op 12 locaties in België ontdekt, en in sommige gevallen duiden eitjes en larven erop dat ze zich hier ook voortplant.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift