Populaire politicus zit wel nog steeds in de cel

Pakistaans hof schort celstraf voormalig premier Imran Khan op

World Economic Forum/swiss-image.ch/Photo by Jolanda Flubacher (CC BY-NC-SA 2.0)

Voormalig Pakistaans premier Imran Khan op het Wereld Economisch Forum in 2011.

Een Pakistaanse rechtbank heeft dinsdag de veroordeling en gevangenisstraf van voormalig premier Imran Khan opgeschort. De populaire politicus was eerder deze maand veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie.

Op 4 augustus werd de voormalige cricketster veroordeeld wegens het doorverkopen van staatsgeschenken tijdens zijn ambtstermijn als premier. De rechtbank oordeelde dat die cadeaus eigendom waren van de staat, en ze doorverkopen een vorm van zelfverrijking was. Hij werd ook gearresteerd, wat tot protesten leidde van zijn aanhangers.

Het politieke speelveld in Pakistan is zeer gepolariseerd sinds de afzetting van Kahn.

De advocaat van Khan heeft nu via sociale media bevestigd dat een hogere rechtbank in Islamabad die straf heeft opgeschort. Op maandag raakte al bekend dat een rechtbank in de provincie Balochistan een andere aanklacht tegen Khan, wegens opruiing, had vernietigd.

Nog steeds in de cel

Dat betekent waarschijnlijk niet dat hij de gevangenis zal mogen verlaten. Sinds Khan in april 2022 door het parlement uit zijn functie als premier werd gezet volgden namelijk talloze rechtszaken tegen hem, gaande van corruptie tot terrorisme.

Critici van de huidige regering zeggen dat hij afgezet werd omdat hij uit de gratie was gevallen van de legertop, een machtige politieke speler in Pakistan.

Het politieke speelveld in Pakistan is zeer gepolariseerd sinds de afzetting van Kahn. De voormalige sportvedette - nog steeds zeer populair - uitte sindsdien meermaals kritiek op de regering en het leger. Hij heeft hij zijn aanhangers ook verschillende keren opgeroepen om te protesteren tegen de machthebbers in Islamabad, wat niet zelden uitmondt in geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift