Ex-kolonie van Portugal heeft ook te kampen met de gevolgen van de klimaatverandering

Portugal laat schuld Kaapverdië vallen in ruil voor klimaatactie

Manuel de Sousa / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Portugal is overeengekomen met zijn voormalige kolonie Kaapverdië om de schuld van het land te ruilen tegen klimaatinvesteringen die de eilandengroep zelf ten goede komen.

Kaapverdië, een eilandengroep voor de kust van West-Afrika, heeft vandaag al te kampen met de gevolgen van de stijging van de zeespiegel en een verschraling van de biodiversiteit door een toenemende verzuring van de oceanen.

Om de strijd te kunnen aanbinden tegen deze gevolgen van de klimaatverandering heeft Portugees premier Antonio Costa deze week beloofd om de schuld die de eilandengroep in het verleden heeft opgebouwd, kwijt te schelden in ruil voor een storting in een klimaat- en milieufonds.

De schuld bedraagt ongeveer 140 miljoen euro aan de Portugese staat en meer dan 400 miljoen euro aan banken en andere instellingen.

Energietransitie

Volgens Costa zal aanvankelijk 12 miljoen euro van de tot 2025 geplande schuldaflossingen naar het fonds gaan en uiteindelijk het volledige bedrag dat Kaapverdië aan de Portugal moet teruggeven. Kaapverdië kan met die middelen investeren in energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering.

Volgens nieuwssite Climate Home News specificeerde Costa niet of de schulden die het land heeft aan Portugese bedrijven deel uitmaken van de deal, maar sprak hij wel hoop uit in die richting.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.