Nieuwe cijfers van Unicef tonen veel vooruitgang, maar de uitdagingen blijven groot

Wereldwijd sterven er steeds minder kinderen

© Unicef

Sandra Popo laat haar zoon Dylan Pop (2 maanden oud) vaccineren in een kinderzorgcentrum in San Pedro Carchá in Guatemala.

De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

In een nieuw rapport zegt Unicef dat het sterftecijfer van kinderen jonger dan vijf jaar sinds 2000 met 51 procent is gedaald, tot 4,9 miljoen kinderen in 2022. Dat aantal is lager dan ooit en volgens de VN-kinderrechtenorganisatie vooral te danken aan de verbeterde toegang tot gezondheidszorg, vooral bij heel jonge kinderen.

Ook vaccinaties, een verbeterde zorg en meer aandacht voor zaken als malaria en de preventie van diarree hebben meer kinderen kunnen redden.

‘Achter deze cijfers ligt het werk van vroedvrouwen en ander getraind medisch personeel’, zegt Unicef-directeur Catherine Russell. ‘Zij helpen moeders om hun baby veilig op de wereld te brengen, maar er zijn ook de mensen die vaccins uitdelen of huisbezoeken brengen om gezinnen met jonge kinderen te ondersteunen en te adviseren over voedsel en gezondheid.’

75 procent minder sterfgevallen

Landen die grote vooruitgang hebben geboekt, zijn Cambodja, Malawi, Mongolië en Rwanda. Daar is het aantal sterfgevallen onder de 5 jaar met ruim driekwart afgenomen sinds het jaar 2000.

Maar er blijven nog steeds 4,9 miljoen kinderen die hun vijfde, of zelfs hun eerste verjaardag niet halen, benadrukt Unicef. En ook 2,1 miljoen 5 tot 24-jarigen zijn te vroeg overleden, aan ziektes die vandaag perfect te voorkomen zijn, zegt de organisatie. Deze overlijdens concentreren zich met name in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië.

De globale cijfers tonen dus veel vooruitgang, maar de uitdagingen blijven groot. Vooral ongelijkheid blijft een hardnekkige bedreiging voor jonge kinderen, naast economische instabiliteit, conflict en klimaatverandering, aldus Unicef.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.