Dossier: 
MO* lanceert nieuwe journalistieke podcast Van Tel

Van Tel: 1 miljard euro voor een EU-Tunesiëdeal?

In juni 2023 pakte EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen er met tromgeroffel mee uit: de EU-Tunesiëdeal. ‘Een mijlpaal in het kader van migratie’, zo noemden de Italiaanse premier Georgia Meloni en de voormalige Nederlandse premier Mark Rutte, die von der Leyen flankeerden, het akkoord. Met dit akkoord zou Tunesië de buitengrenzen van Europa mee helpen bewaken tegen illegale migratie. Europa zou daar met plezier 1 miljard euro voor op tafel leggen.

Het getal 1 miljard blijft te pas en te onpas opduiken in politieke debatten en in onze media. Ook critici van het recente akkoord dat Europa sloot met Egypte verwijzen naar de EU-Tunesiëdeal. Want Europa zou alweer in zee gaan met een politiek leider die het met de mensenrechten op eigen bodem niet te nauw neemt.

Is de EU-Tunesiëdeal echt de bezegeling van een migratieakkoord tussen Europa en Tunesië? Wat houdt die 1 miljard euro nu juist in? Waar komt dat geld vandaan en waar gaat het naartoe?

MO*journaliste Elien Spillebeen doet het voor u uit de doeken in onze studio. Gastvrouw is Tine Danckaers.

Beluister hier aflevering 1 of ontdek de podcast op Spotify, Apple of uw favoriete podcast-platform.

In de journalistieke podcast Van Tel gaat MO* maandelijks op zoek naar de verhalen achter opvallende cijfers. We komen voortdurend cijfers tegen: getallen die vragen oproepen, die intrigeren en die onontgonnen verhalen verbergen. Wie zijn de 434 Albanezen die in één jaar tijd in een Belgisch transitcentrum terechtkwamen? 500 miljoen Indiërs zijn twintig jaar of jonger. Is de Indiase arbeidsmarkt klaar om deze jongeren straks een job te geven? Met deze en nog veel meer getallen gaan onze journalisten aan de slag. We nodigen ook experts uit die een opmerkelijk getal meebrengen naar de studiotafel en het daar voor ons ontrafelen.

Met dank aan Stampmedia

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.