Portugal

Pixabay/CC0
Opinie

‘Digitale nomaden jagen huurprijzen in gastlanden de hoogte in’

Digitaal nomadisme zit in de lift: sinds de coronapandemie werken steeds meer mensen vanop afstand in het buitenland. Dat is slecht nieuws voor de lokale bevolking, die steeds meer moeite heeft een betaalbare woning te vinden. Dat onderzocht Dave Cook, onderzoeker in de antropologie aan de UCL.
Linh Do (CC BY 2.0)
Nieuws

Burgers slepen overheden steeds vaker voor rechter wegens klimaatluiheid

In 2020 en 2021 zagen wereldwijd bijna 500 klimaatzaken het licht, het summum van een aanhoudende stijging in de afgelopen tien jaar. Steeds meer burgers maken zich ongerust over het klimaat en willen hun grondrechten via de rechter doen beschermen. 
Manuel de Sousa / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Portugal laat schuld Kaapverdië vallen in ruil voor klimaatactie

Portugal en zijn voormalige kolonie Kaapverdië zijn overeengekomen om de schuld die de eilandengroep in het verleden heeft opgebouwd, kwijt te schelden in ruil voor een storting in een klimaat- en milieufonds. 
© Reuters / Marcelo del Pozo
Interview

‘Wat voor landbouw kunnen we ons bij zo’n extreme droogte nog veroorloven?’

Op het Spaanse en Portugese vasteland kreunden de boeren en gewassen deze zomer nog meer onder de droogte dan bij ons. Is waterintensieve landbouw in deze tijden nog te verantwoorden? ‘Zolang Europese consumenten tomaten buiten het seizoen willen, zal een mediterraanse boer die produceren.’
Reportage

Iberisch Schiereiland: bossen vol vuur, platteland zonder mensen

Bossen vol vuur, platteland zonder mensen. Deze twee apocalyptisch aandoende uitzichten zijn altijd aanwezig, op de achtergrond én akelig dichtbij, tijdens de vakantie van Pieter Stockmans in Portugal deze zomer en zijn fietstocht van de Spaanse naar de Portugese hoofdstad.
Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
© Charis Bastin
Analyse

Kunnen we ons een weg uit de klimaatcrisis mijnen?

Europa hangt af van de invoer van fossiele brandstoffen. De Europese Commissie wil die oude afhankelijkheid niet zomaar vervangen door een nieuwe. Daarom wil ze zoveel mogelijk grondstoffen zelf ontginnen. Al ziet niet elke Europese burger dat zitten. ‘Die moet het recht hebben om nee te zeggen.’
Jackson David / Pixabay
Nieuws

Ondanks grote beloftes rijdt Uber nauwelijks elektrisch in Europese steden

Het taxiplatform Uber is nog veraf van de zelf opgelegde doelstelling om tegen 2025 de helft van zijn wagenpark te elektrificeren. In grote Europese steden zijn elektrische wagens goed voor minder dan vijf procent van de door Uber gereden kilometers. In Brussel gaat het zelfs om slechts 0,01 procent. 
PxHere (CC0)
Analyse

De opmars van de tweewieler: coronahype of kantelmoment?

Het stalen ros heeft een boerenjaar achter de rug. Door de coronabeperkingen leek het wel alsof iedereen zijn fiets van onder het stof haalde of een nieuw exemplaar aanschafte. De positieve effecten van meer fietsen op straat zijn legio, maar houdt het succes ook na de pandemie aan?
© Global Imagens / Leonel de Castro
Analyse

Portugal vond alternatief voor ‘oorlog tegen drugs’, en steeds meer landen volgen

Gebruikers beboeten, dealers oppakken en in de cel gooien: is dat het enige mogelijke drugsbeleid? Na 50 jaar vruchteloze “war on drugs” gooien steeds meer overheden het over een andere boeg. Maar Portugal was de pionier: het haalde drugs meer dan 20 jaar geleden al uit de criminele sfeer.
CC0
Nieuws

EU-lidstaten laten zich sponsoren door bedrijven. ‘Hoe kan dat?’

Lidstaten die de Raad van de EU voorzitten worden haast altijd gesponsord door bedrijven. Die praktijk werd al meermaals aangeklaagd vanwege een gebrek aan transparantie en risico’s op belangenvermenging. Toch blijven duidelijke richtlijnen vanuit de EU uit.
© Hjelmer Visser / Amnesty International
Analyse

Moet de directeur van Shell straks de gevangenis in voor ‘ecocide’?

Burgers gaan steeds vaker bij de rechter de strijd aan met overheden en bedrijven die het milieu beschadigen. En de Stop Ecocide Foundation wil dat milieumisdaden internationaal erkend worden. ‘Wie bij vervuilende bedrijven aan de knoppen draait, kan dan persoonlijk worden vervolgd.’

Pagina's