COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
Asian Development Bank / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Wie is kwetsbaar en wie niet? Kaart van VN-klimaatpanel stuit op kritiek

Het klimaatpanel van de VN bestempelt 3,3 tot 3,6 miljard mensen als zeer kwetsbaar voor klimaatrampen. Maar hoe die groep bepaald wordt, staat ter discussie. Is het vooral een politieke keuze?
© Reuters / Ann Wang
Analyse

Wereldmachten spelen zeeslag in Indische en Stille Oceaan

Een nieuw “veiligheidspact” tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten jaagt een schokgolf door de regio rond de Indische en de Stille Oceaan. Niemand zegt luidop dat het pact gericht is tegen China, maar daar laat geen enkel land zich door misleiden.
Markus Spiske (CC BY 2.0)
Analyse

Klimaatstrijd wordt steeds vaker via de rechtbank gevoerd

De strijd tegen de klimaatcrisis wordt wereldwijd steeds vaker voor rechtbanken gevoerd. Activisten en milieuorganisaties proberen daarbij verschillende strategieën uit, met wisselend succes.
Links: Farm Sanctuary (CC BY-NC-ND 2.0) Rechts: CC0
Analyse

Zachte wollen sokken, gemaakt van hard dierenleed

Wie weet waar onze wollen sokken vandaan komen? De zachtste wol komt vaak uit Australië, en schapenboeren snijden er de huid van hun dieren weg of besproeien hen met insecticiden. Een lichtpuntje: consumenten vragen steeds meer naar wol zonder dierenleed.
Steve Austin (CC BY-ND 2.0)
Analyse

De walvis stelt het goed dankzij corona (en dat is uitstekend voor de mens)

Nu wij in ons kot moeten blijven, stellen de walvissen het steeds beter. En dat is een goede zaak, want walvissen spelen een belangrijke rol in onze zuurstofproductie en CO2-opslag. ‘De walvissen zijn duidelijk aan hun comeback bezig.’
Naveen Nkadalaveni via Wikimedia Commons
Analyse

Zijn de verwoestende bosbranden het nieuwe normaal?

Nu al brandden in Europa meer bossen dan in 2021. Niet alleen in Zuid-Europa, want ook Duitsland wordt niet gespaard. En door de droogte en de hitte brak zelfs in ons land een bosbrand uit in Oudsbergen, in de provincie Limburg. Worden bosbranden het nieuwe normaal?
USDA / Flickr (CC0)
Analyse

Trage asbestregelgeving: onnodig risico voor de gezondheid

Amerika lanceerde vorig jaar een nieuwe asbestregel, Zuid-Korea heeft een totaalverbod en België likt nog steeds de wonden na een historisch hoog asbestgebruik. Ondertussen gaan Afrika en Azië nog volop aan de slag met het product. Hoe zit het eigenlijk met asbest en waarom lijkt er geen consensus mogelijk over regelgeving?
Andreas Nusko / Pixabay
Analyse

Verstedelijking, hitte-eilanden en klimaatverandering versterken elkaar in tropische steden

De combinatie tussen het bekende hitte-eilandeffect en de klimaatverandering is nog onvoldoende onderzocht in tropische regio’s, argumenteren Taha Chaiechi en Silvia Tavares, onderzoekers aan de James Cook University. Ze wijzen erop dat de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen er nog sterker worden, naarmate ook de verstedelij ...
© Fien Van den Steen
Analyse

De beste bescherming tegen tropische stormen is de natuur zelf

Wereldwijd staan kustregio’s onder druk. Klimaatverandering doet stormen toenemen in sterkte en in aantal, en een stijgende zeespiegel maakt de kusten extra gevoelig voor overstroming en erosie. Nochtans bieden natuurlijke barrières zelf het belangrijkste antwoord op de bedreiging. 
© Reuters / Mohanned Faisal
Analyse

Medisch advies aan elke vrouw in Fallujah, Irak: ‘Word niet zwanger’

‘Ik overdrijf echt niet wanneer ik zeg dat elke pasgeborene en elke familie te maken krijgt met aandoeningen of ziektes. En een gezonde baby is hier een mirakel.’ De Iraakse stad Fallujah haalt nog nauwelijks de krantenkoppen, hoewel de conflicten voor de inwoners nog niet voorbij zijn. 
© Dieter Telemans
Analyse

Klimaatmigratie: ‘Als de vissen wegtrekken, trekken wij mee’

Klimaatverandering drijft mensen zelden naar andere landen, wel naar dorpen verderop. Gepland verhuizen is de essentie van migratie als adaptatiestrategie. Maar plannen kost geld. En dat is makkelijker in Nederland dan in Bangladesh.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.