MO*dossiers

‘Een ziekenhuis kan heel rijk lijken, maar heel arm zijn.’ Zo vat Augustin Ntambwe van Artsen Zonder Vakantie de dubieuze staat van veel Congolese hospitalen samen. Ze ontvangen giften van overal. Die blijken vaak echter geen zegen, maar een last te zijn.

Meer uit het dossier Toekomst voor Congo?
vr 15/09
© Reuters
Een groep Antwerpse jongeren die zich engageert om tieners te begeleiden met hun huiswerk. De Ebbenhouten Schoen voor de beste voetballer met Afrikaanse roots. Een betoging in Brussel tegen de Congolese president Kabila. Een Pinksterkerk die Congolese nieuwkomers helpt hun weg te vinden door het labyrint van Vlaamse regels en instellingen. Het zijn flitsen van een boeiend Congolees verenigingsleven in België, dat echter onder de radar blijft.
1
do 14/09
© Ronald Giebel / deBuren
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo was een van de gasten op de MO*talks van woensdag 13 september in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Aanleiding was het verschijnen van het herfstnummer van MO*magazine, met op de cover heel groot de vraag: ‘Wanneer wordt Congo eindelijk HUN Congo?’ John Vandaele interviewde de minister, die een aantal opmerkelijke uitspraken deed.
1
do 14/09
België en Congo hebben al meer dan 130 jaar een band met elkaar. In die periode werden de relaties door een hoop figuren bepaald, soms door verschillende personen uit dezelfde familie. MO* wierp een blik op de geschiedenis en hield een aantal van hen tegen het licht. Op zoek naar de impact van ‘vaders en zonen’ op de banden tussen België en Congo.
1
wo 13/09
© Geert Torremans
Terwijl in Congo een gigantische vluchtelingenstroom op gang is gekomen, ligt het aantal Congolese asielaanvragen en -erkenningen in België aan de lage kant. De asielinstanties zien Kinshasa op dit moment als een veilige bestemming om naar uit te wijzen, maar de Congolezen zelf zijn daar nog niet zo zeker van.
1
di 12/09
© Belga/AFP
Plots hoorde de wereld berichten over een vreemde en bloedige opstand in Kasaï. Bij nader inzien was die opstand niet zo vreemd.
1
ma 11/09
In Congo zelf en ook daarbuiten: talent en creativiteit zat om de dingen in het op één na grootste land van Afrika ten goede te laten keren. Deze zes persoonlijkheden, bijvoorbeeld.
1
ma 11/09
© Kris Pannecoucke
Woensdag verscheen het nieuwe MO*magazine. De cover stelt een duidelijke vraag: ‘Wanneer wordt Congo eindelijk HUN Congo?’ De voorbije dagen werden er al enkele van de Congo-artikels online gepubliceerd. Hoofdredacteur Gie Goris vertelt het verhaal achter dit boeiende katern.
1
zo 10/09
© Kris Pannecoucke
De Democratische Republiek Congo is in crisis. Jonge activisten roeren zich en proberen de publieke opinie te beïnvloeden. Maar intussen voert de regering een schrikbewind. Maakt de Congolese jeugd het verschil? Kinshasa broedt. Op een voetnoot of op een afspraak met de geschiedenis?
1
za 09/09
© Reuters
De Congolese Kerk is ’s lands grootste inlichtingendienst en radiozender, de grootste leverancier van zorg en onderwijs, ze bezit aardig wat onroerend goed – én geloofwaardigheid. En ze maakt deel uit van een internationaal netwerk om u tegen te zeggen. Niets in dit gefragmenteerde land kan daaraan tippen.
1
vr 08/09
© Kris Pannecoucke
Wil Congo ooit zijn enorme potentieel kunnen waarmaken, dan is daarvoor een heuse revolutie nodig. Niet op straat met geweld, maar in de hoofden en harten van overheden en hun ambtenaren.
1
do 07/09
© Kris Pannecoucke
Samenzweringstheorieën vielen in Congo altijd al in vruchtbare aarde, en daarin speelt de internationale gemeenschap steevast een belangrijke rol. Maar in de loop der jaren is het internationale landschap rondom Congo sterk geëvolueerd. Cruciaal voor Kinshasa is nu de houding van Luanda.
1
wo 06/09
© Kris Pannecoucke
MO*journalist John Vandaele ging de temperatuur in Congo opnemen. Portret van een land dat op een hete herfst afstevent. ‘Ik geloof niet dat eerlijke verkiezingen er komen met Kabila. Hij moet eerst weg.’
1
di 05/09
© Kris Pannecoucke
Bij jong en oud heerst er veel pessimisme over Congo. Om het tij te doen keren zijn radicale ingrepen nodig: een mentale renaissance en een wervende visie op een waardige toekomst voor het Congolese volk. Die ommekeer zal van de Congolezen zelf moeten komen.
1
do 20/07
© Kenny Katombe/Reuters
‘Alleen een volksopstand kan voor verandering zorgen’, zegt abbé Nshole, de secretaris-generaal van de Congolese bisschoppenconferentie, in een gesprek met MO*. Hij noemt de oproep van La Lucha om te manifesteren ‘een antwoord op onze vraag om een volksopstand’. Hij roept tevens politici die in het buitenland verblijven, zoals Moïse Katumbi, op om terug te keren naar Congo. ‘Ze moeten de moed hebben om terug te keren. Ze kunnen hier meer doen dan in het buitenland.’ Het is duidelijk: de fluwelen handschoenen zijn af, en de strijd tussen de twee machtigste instellingen van Congo - de katholieke kerk en de staat - is aan, schrijft John Vandaele vanuit Kinshasa.
1

2017 is het jaar van de doorbraak in de relaties tussen de EU en Oekraïne. Het land mag dan niet op weg zijn naar lidmaatschap, drie historische ontwikkelingen integreren Oekraïne wel in de Europese sfeer: de associatieovereenkomst, de visumvrijstelling en ongeëvenaarde financiële steun. In dit dossier vind je alles over deze mijlpalen in een stille geopolitieke aardverschuiving.

India maakt met minstens 1,2 miljard inwoners en een economie die al meer dan twee decennia groeit met 5 tot 10 procent per jaar aanspraak op grootmachtstatus. Voor de hindoenationalisten is dat ook een uur van revanche op de islamitische en Britse overheersing van de voorbije eeuwen. Wordt het seculiere India op zijn 70ste verjaardag vervangen door Hindoestan?

Mensen zijn kwaad en teleurgesteld. De wereld zonder grenzen voor goederen, kapitaal en ideeën heeft voor de meerderheid vooral meer onzekerheid en armoede gebracht. Blijkbaar slagen de verkopers van groepsidentiteiten er beter in die woede om te zetten in politiek kapitaal dan de bewegingen die stellen dat de ongelijkheid toeneemt en dreigt te exploderen.

Nu Islamitische Strijd steeds verder wordt teruggedrongen in Irak, komen de verschillen tussen partijen en bevolkingsgroepen naar boven in de heroverde gebieden. Hoe zit dat? MO* zocht het uit in de betwiste Sinjar-regio, waar landconflicten zich opstapelen en onder meer Turkije zich roert met bommen en geopolitiek getouwtrek. Het resultaat: een explosief schaakspel.

Woestijnstaat Dubai heeft zand tekort. In Singapore is zand soms duurder dan olie. En als China zo assertief is in de Zuid-Chinese Zee, dan heeft dat ook met zand te maken. Zelfs in ons land speelt zich pal onder de zeespiegel een groeiende strijd om het ons resterende zand af. Het meest ontgonnen materiaal ter wereld is schaarser dan je denkt en dat heeft verregaande gevolgen op de geopolitiek … en zelfs op de geografie van landen.

Bram Cleys kreeg een onderzoeksbeurs van MO*. Daarmee ging hij in de Democratische Republiek Congo kijken of de strijd tegen de ontbossing – cruciaal in de mondiale aanpak van de klimaatverandering – zijn beloften waarmaakt. Worden deze keer de mensen wél beter van internationale steun, of staat de spreekwoordelijke corruptie weer in de weg?