© Magnum / Nanna Heitmann
Analyse

De wereld geeft ruim 20 keer meer uit aan bewapening dan aan klimaatfinanciering

Klimaatakkoorden, de beurzen, voedselproductie, leveringsketens die beginnen in China en eindigen in onze winkels… Een wereld zonder internationale samenwerking lijkt ondenkbaar. Maar de oorlog in Oekraïne brengt die samenwerking in gevaar.
Reuters / Agencja Wyborcza.pl
Analyse

Welke machtsvorm haalt het: oorlog, geld of aantrekkingskracht?

Wat leert de Russische invasie in Oekraïne ons over de toekomst van de macht? Haalt hard militair ingrijpen de bovenhand of primeren uiteindelijk zachtere machtsvormen? Hoe dan ook: er vallen doden in Oekraïne, en Poetins zoektocht naar een overwinning lijkt te leiden naar een pyrrusoverwinning.
UN Photo / Jean-Marc Ferré
Analyse

Chinese taalstrijd verzwakt mensenrechten ‘zonder dat we er erg in hebben’

Staat een wereldorde met Chinese karakteristieken in de steigers? In de Mensenrechtenraad kreeg China al resoluties goedgekeurd die het moeilijker maken om mensenrechtenschendingen te bespreken als het betrokken land dat niet wil.
© Reuters / Yves Herman
Analyse

Bakt de Europese Unie zoete broodjes met de Indiase variant van het Trumpisme?

‘De twee grootste democratieën ter wereld delen hun engagement voor mensenrechten, een op regels gebaseerde wereldorde, duurzame ontwikkeling en open handel’, klonk het tijdens een recente EU-India-top. Maar waarom stelt de EU zich dan geen vragen over de democratische teloorgang in India?
Ninian Reid (CC BY 2.0)
Analyse

De Europese Unie kan meer doen om de wereld vaccins te geven

De coronacrisis zal de kloof tussen ontwikkelingslanden (zonder China) en rijke landen doen groeien, zo geeft het Internationaal Monetair Fonds aan. De Europese Unie benadrukt dat we dit niet mogen laten gebeuren. Maar het is twijfelachtig of ze daarvoor zelf de juiste stappen zet.
Sanofi Pasteur / Patrick Boulen (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Waarom het opheffen van vaccinpatenten zonder samenwerking geen wondermiddel is

Nu de verdeling van de coronavaccins moeizamer gaat dan verwacht, groeit de druk op de farmabedrijven om de patenten op te heffen. Experts waarschuwen dat dit maar een deel is van de oplossing. 'Het opheffen van de patenten volstaat niet, maar het is wel een stap naar diepgaande samenwerking.'
CC0
Analyse

Wordt India klimaatleider? ‘Het zal zijn doelstellingen voor Parijs ruim overschrijden’

Steeds meer landen doen straffere klimaatbeloftes voor 2050. Maar van alle grote CO2-uitstoters is alleen India op weg om onder de grens van 2 graden opwarming te blijven, en dat is 'een eerlijke bijdrage aan de globale inspanning.'
David Mark/ Pixabay (public domain)
Analyse

‘Waarom laten we farmabedrijven de prijs van coronavaccins bepalen?’

Overheden wereldwijd legden al heel wat geld op tafel om vaccins tegen COVID-19 te ontwikkelen. Toch zijn het de farmareuzen die de prijzen bepalen. Zo wordt het moeilijk om de vaccins voor iedereen toegankelijk te maken,  vinden veel ontwikkelingslanden. Profijt halen uit een pandemie, mag dat wel?
Steve Jurvetson (CC BY 2.0)
Analyse

Voor u dit artikel uitgelezen hebt, kan Jeff Bezos 13,5 miljard dollar verdiend hebben met Amazon. Is dat een probleem?

Dat Amazon groeit als kool te midden van de grootste economische crisis in negentig jaar roept heel wat vragen op. Over politieke macht. Over marktmacht en monopolievorming. Over het overleven van de winkels in de stadscentra.  Over het overleven van lokale economie tout court. Ook in de VS evolueren sommige geesten.
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Analyse

Deze economische en politieke keuzes bepalen vandaag de wereld van morgen

De coronacrisis kost ons véél geld als maatschappij. Wie gaat de gemaakte schulden betalen? Zullen banken en grote bedrijven langs de kassa passeren en zal de gewone burger moeten betalen, of gaat het dit keer anders? Het zijn de vragen waar leiders zich het hoofd over beginnen te breken. De komende weken en maanden worden beslissend voor onze toek ...
CC0
Analyse

Corona als het Grote Staatsexamen: welke overheid mag overgaan?

De coronapandemie treft alle landen ter wereld, en dus moeten alle regeringen tonen wat ze waard zijn in deze confrontatie met een ongeziene gezondheidscrisis. Voor elke regering dezelfde opdracht: een vergelijkend examen, als het ware. En dat toont verrassende resultaten die de toekomst mee zullen bepalen.
Pascal (CC0)
Analyse

Zo stelt corona de internationale machtsverhoudingen scherp

De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis. Het is ook een geopolitieke arena die machtsverhoudingen kan hertekenen. De virusdreiging vindt de grenzen opnieuw uit, terwijl ze net de nood aan internationale samenwerking onderlijnt. Of die er komt en hoe ze er uitziet, zal de uitkomst van de crisis en de wereld bepalen.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.