© Konstantinakos Tsanakas
Column

Humor als glijmiddel tussen China en de VS

Polarisatie tussen China en de VS neemt steeds toe en mensen met een meervoudige identiteit, Amerikaans én Chinees, zijn daarvan de dupe. Maar MO*columniste Ching Lin Pang is blij om te zien dat humor toch een brug kan vormen en culturen opnieuw kan verzoenen.
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Sociale mobiliteit in China is een snelweg

De groei van China’s middenklasse was de afgelopen twee decennia enorm. Vele mensen, ook minderbedeelden, slaagden erin om hoger te klimmen op de sociale ladder. Wie zijn zij? Ching Lin Pang licht er één verhaal uit, dat zeker niet uniek is. Maak kennis met Shelly.
© Brecht Goris
Column

De bioscoop van het hart en het licht

De voormalige Chinese stand-upcomedian Zhou Quan begon enkele jaren geleden in de stad Kunming met een bioscoop voor blinden en slechtzienden. Volgens MO*columniste Ching Lin Pang is het een sociaal initiatief dat aanstekelijk werkt.
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Een “verlangkabel” naar een land en mensen ver weg, dat hebben al mijn cursisten

‘Zou ik het zelf kunnen?’, vraagt MO*columnist en leerkracht Patricia Campailla zich af. Alles en iedereen hier achterlaten en helemaal opnieuw beginnen, onderaan de ladder en me aanpassen aan een nieuwe maatschappij?
© Brecht Goris
Column

‘We deden wat we moesten doen. We waren niet afwezig’

De wederopstanding van China en de viering van het honderdjarige bestaan van de Chinese Communistische Partij is weinigen ontgaan, schrijft MO*columniste Ching Lin Pang. Maar op sociale media werd haar aandacht eerder getrokken door een post over de 70ste verjaardag van de fotografe Wang Miao.
© Brecht Goris
Column

‘Studeren is beter dan trouwen’

Ten huize van MO*columniste Ching Lin Pang waren ze fan van A.L. Snijders, de bedenker van het Zeer Kort Verhaal die onlangs overleed. Als eerbetoon waagt ze zich aan een eigen Zeer Kort Verhaal over haar strijdlustige Chinese studentes en haar gulle grootmoeder.
© Brecht Goris
Column

Fu Manchu en de kwalijke mythe van het gele gevaar

Anti-Chinese sentimenten flakkeren op door de coronapandemie, en dat getuigt van een gebrek aan historische kennis, schrijft columniste Ching Lin Pang. De pandemie is eerder een aanleiding dan een oorzaak voor de heropleving van Chinezenhaat, die diepgeworteld is in de westerse maatschappij.
© Brecht Goris
Column

De Chinese jongen met de witte haren geeft armoede een gezicht

Een levensverhaal zegt zoveel meer dan armoedecijfers. Zoals dat van Wang Fuman, de Chinese jongen die op het internet bekend werd als “Ice boy”. 'Vasthouden aan het beeld van de gemanipuleerde Chinese massa maakt het ons makkelijker om geen vragen te stellen over deze beeldvorming.'
© Brecht Goris
Column

MacRefugees in Hongkong

Voor jongeren, gezinnen met een laag inkomen is het huisvestingsbeleid van Hongkong met de hoogste vastgoedprijzen ter wereld een nachtmerrie, schrijft MO*columniste Ching Lin Pang. Het blinde geloof in de onfeilbaarheid van de vrije markt is verantwoordelijk voor grote ongelijkheid die resulteert in interne vluchtelingen.
© Brecht Goris
Column

De laatste brief

Een gewone brief naar huis van een doodgewone arbeidsmigrant: die werd voor zijn vrouw en zoon plots het laatste aandenken, de laatste herinnering. De zoon, Li Bingyuan, is intussen een gevierd hedendaags kunstenaar.  Dit jaar wordt hij even oud als zijn vader werd. Tijd om nieuw leven te blazen in deze brief, vindt columni ...
© Brecht Goris
Column

Er gingen eens 150 Chinezen naar Vietnam…

China heeft de voorbije jaren een eigen versie van mondialisering en delokalisering in gang gezet. Dat ging goed, tot het nieuwe coronavirus een kruiwagen zand in het raderwerk van de nieuwe zijderoutes gooide. Het verhaal van 150 Chinese arbeiders die in Vietnam aan de slag gingen voor een Taiwanees bedrijf dat Amerikaanse sportschoenen produceert ...
© Brecht Goris
Column

Waarom dragen Aziaten mondmaskers?

MO*columniste Ching Lin Pang vraagt zich af waarom mensen in het Westen zo'n getroebleerde relatie hebben met mondmaskers. Er wordt nog vaak lacherig over gedaan. Dat is heel anders in Azië, waar mondmaskers als relatiegeschenk gegeven worden om medeleven en empathie te tonen.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.