© Kris Janssens
Reportage

Van liefdeshutten tot dodenbossen: eeuwenoude rituelen in Cambodja vervagen

In het noordoosten van Cambodja wonen meer dan 20 etnische groepen, elk met een eigen verhaal, aparte gebruiken, godsdiensten en soms een eigen taal. Moeten etnische tradities beschermd worden als cultureel erfgoed of is dit een verloren strijd tegen ‘de vaart der volkeren’?
© Reuters / Amit Dave
Reportage

Geen plaats voor moslims in de Indiase canon

Wie het verleden beheerst, bepaalt de toekomst. Dat maakten de hoogoplopende debatten over de Vlaamse canon en Het Verhaal van Vlaanderen duidelijk. Ook in India woedt de geschiedenisstrijd. Net zoals bij ons gaat die over wie herinnerd of geschrapt wordt.
Ramzi Boudina/ Belga
Reportage

‘Iedereen moet begrijpen dat er mensen aan het sterven zijn door de klimaatverandering’

‘We moeten echt stilstaan bij wie al gestorven is door de klimaatverandering én over hoe we nog meer doden voorkomen’, stelt de 16-jarige Benjamin. Hij doet wat hij kan om de klimaatslachtoffers te herdenken. ‘Het is heel erg dat we het nog niet begrepen hadden van de slachtoffers in andere landen.’
© Indy Huttener
Reportage

‘We staan dichter bij de dood dan bij een mooie toekomst’

Azerbeidzjan en Armenië liggen al jaren in de clinch over de regio Nagorno-Karabach. Wat deed en doet dit conflict met de jongeren in Armenië? Indy Huttener en Zoë El Mhaned trokken naar Armenië om te horen wat oorlog met jongeren doet. 'Een groot deel van onze generatie is uitgewist.'
© Thomson Reuters Foundation / Athar Parvaiz
Reportage

Is er ook een ‘foute’ plaats om bomen te planten?

In delen van de koude woestijn in het Himalayagebergte experimenteren lokale dorpelingen met het aanplanten van bomen in een poging om de kale vlaktes te vergroenen en vruchtbaarder te maken. Maar experts waarschuwen: niet elke plek is geschikt om er bomen te planten.
© Thomson Reuters Foundation / Zakir Hossain Chowdhury
Reportage

Bij gebrek aan land leven en sterven Bengalezen op het water

Woongebieden worden in Bangladesh aan een verschroeiend tempo opgeslokt door rivieren. Sommige gemeenschappen moeten daardoor noodgedwongen een leven opbouwen op het water.
©  Thomson Reuters Foundation/Athar Parvaiz
Reportage

India’s groene dromen botsen met natuurbeschermers

De Indiase regering heeft grote haast om hernieuwbare energieprojecten uit te rollen, maar stuit op confrontaties met milieuactivisten en lokale bevolking. Zij vinden dat de energietransitie niet ten koste mag gaan van de biodiversiteit, bossen en lokale gemeenschappen.
© Saskia Konniger
Reportage

Huwelijksdetectives zijn booming business in India: ‘Vrouwen laten niet meer met zich sollen’

Alle gearrangeerde huwelijken ten spijt: in India geraken koppels steeds vaker spontaan (online) aan de praat. Zeker ben je echter nooit. Wie snel moet beslissen of iemand wel betrouwbaar is, schakelt daarom graag hulp in. Van een huwelijksdetective, bijvoorbeeld.
Reportage

Elke Afghaan is een boek. Niet elk verhaal heeft een happy end

Gewone mensen bestaan niet. Dat bedacht Gie Goris zich keer op keer na de tientallen gesprekken die hij de voorbije maanden had met “gewone Afghanen” in Antwerpen. ‘De Afghaanse gemeenschap in Antwerpen bestaat niet’, wist ook een van hen.
© Visit Flanders (CC BY-NC-ND 2.0)
Reportage

‘t Stad is ook van Afghanen

Meer dan veertig jaar oorlog in Afghanistan jaagt een groeiend aantal Afghanen op de vlucht. Ook in België neemt hun aantal toe, en in Antwerpen vormen ze intussen de vijfde nationaliteitsgroep. MO* zocht hen op in de koekenstad. Wie zijn ze? Wat drijft hen? Waarvan dromen ze?
© Panos / Atul Loke
Reportage

Ook Indiase liefdeshuwelijken gaan niet over rozen

Steeds meer geliefden in India kunnen elkaar ontmoeten op school, op de werkvloer of via sociale media. Gearrangeerde huwelijken staan daardoor op de helling. Maar dat wil niet zeggen dat een huwelijk uit liefde makkelijk aanvaard wordt. Het kastenstelsel blijft een hinderpaal voor liefdespaartjes.
This is Africa / Michael Soi (CC BY-NC-SA 2.0)
Reportage

Chinees racisme zorgt voor ‘sinofobie’ in Afrika: ‘De houding van China is respectloos’

China is steeds aanweziger op het Afrikaanse continent, en dat doet ook het aantal racistische incidenten toenemen. Gaat het om sporadische gebeurtenissen of om een trend? ‘Hoe kan het dat een Chinees restaurant ín Ghana Ghanezen durft te weigeren?’

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.