Eric Miller/ World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Waterschaarste doemt wereldwijd op

De combinatie van de klimaatverandering en bevolkingsgroei creëert toenemende waterschaarste in de wereld, blijkt uit modellen van de Universiteit van Utrecht. Tegen eind deze eeuw kunnen watertekorten twee op de drie wereldbewoners treffen.
Unsplash
Nieuws

In halve eeuw 80% van de zalmen en palingen verdwenen uit onze rivieren

Migrerende zoetwatervissen zoals zalm en paling staan wereldwijd onder druk: in vijftig jaar tijd zijn ze meer dan 80 procent afgenomen. Dat is slecht nieuws voor de gezondheid van rivieren en vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid van miljoenen mensen, zeggen natuurorganisaties. 
Trinn Suwannapha / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

WHO slaat alarm: soa’s wereldwijd in opmars

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals hiv, hepatitis en syfilis nemen in veel regio’s in de wereld nog steeds toe. De wereld wilde het aantal soa’s tegen 2030 drastisch inperken, maar die doelstelling komt volgens de laatste cijfers van de WHO behoorlijk in het gedrang.
YODA Adaman / Unsplash
Nieuws

NASA: onvoorspelbare ‘flitsdroogtes’ nemen wereldwijd toe

Plotse periodes van acute droogte nemen over heel de wereld toe, blijkt uit onderzoek van NASA. De zogenaamde ‘flitsdroogtes’ treffen vooral Zuid-Amerika en zuidelijk Afrika, en worden aangezwengeld door de klimaatopwarming.
Robert V. Ruggiero / Unsplash
Nieuws

Lgbtq+-personen ervaren ongelijke toegang tot gezondheidszorg

Mensen uit de lgbtq+-gemeenschap kunnen een minder vlotte toegang tot gezondheidszorg ervaren of worden er zelfs van uitgesloten. Dat kan leiden tot aanzienlijke medische complicaties en negatieve gevolgen voor hun psychosociaal welzijn, zegt Artsen Zonder Grenzen.
Vitor Paladini / Unsplash
Nieuws

‘Groene landroof’ in Brazilië voor windmolens en zonnepanelen

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt via grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energieprojecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.
© Gerry Lauzon / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Nieuwe website brengt dodelijk politiegeweld in kaart

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

VN aan grondstofrijke ontwikkelingslanden: ‘Trap niet in de valkuil van het verleden’

De energietransitie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan grondstoffen voor zonnepanelen en batterijen. Maar de meeste van die landen verwerken de grondstoffen niet zelf, waardoor ze te weinig profiteren van de welvaart die de transitie kan teweegbrengen, waarschuwt VN-organisatie UNCTAD. 
Unsplash / Markus Spiske
Nieuws

Jaarrapport Amnesty: wereldleiders verloochenen principes, burgers betalen de prijs

Steeds meer overheden gooien de internationale rechtsorde overboord en artificiële intelligentie biedt een vruchtbare bodem voor racisme, discriminatie en verdeeldheid. Dat zijn de voornaamste conclusies uit het jaarrapport van Amnesty International.
regiov (CC BY-SA 2.0 Deed)
Nieuws

Braziliaanse bossen gekapt voor kleren van Zara en H&M

Katoenen kleding van Zara en H&M blijkt gelinkt aan illegale houtkap in Brazilië. De Britse milieuorganisatie Earthsight kon bijna een miljoen ton grondstoffen volgen van de Braziliaanse Cerrado tot de Aziatische kledingfabrieken waar katoenen T-shirts voor beide merken in elkaar worden gestikt.
UNICEF Ethiopia/2015/Bizuwerk (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Wereldwaterdag: amper gehoor voor dringende oproepen voor schoon water

Slechts 36 procent van alle dringende oproepen voor waterhulp vindt voldoende financiering. En dat terwijl ziektes als cholera oprukken en de behoefte aan hulp voor bijvoorbeeld waterzuivering steeds groter wordt.
Tormius / Unsplash
Nieuws

VN-rapport: 1,4 miljard kinderen wereldwijd moeten het doen zonder sociaal vangnet

Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties moeten 1,4 miljard kinderen over de hele wereld het doen zonder enige vorm van sociale bescherming, zoals kinderbijslag. Dat maakt hen kwetsbaar voor ziekten, slechte voeding en armoede.

Pagina's

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.