tanvi sharma / Unsplash
Analyse

Olielanden willen niet weten van minder plasticproductie

De hoop op een nieuw wereldwijd verdrag dat de sterk groeiende productie van plastic aan banden legt is vervlogen. Onderhandelaars gingen vorige week het onderwerp uit de weg tijdens een belangrijke VN-top in de Canadese hoofdstad Ottawa.
pxfuel
Analyse

Soja, biefstuk en goud: waarom Bolivia en Venezuela het Amazonewoud niet beschermen

Op de Amazonetop in het Braziliaanse Belém, eerder deze maand, zijn de acht Amazonelanden er niet in geslaagd om het einde van de ontbossing in te luiden. Vooral Bolivia en Venezuela liggen dwars, elk met hun eigen beweegredenen.
GRID-Arendal (CC BY-NC-SA 2.0)
Analyse

Ecuadoraanse kiezers stemmen olie-industrie weg uit Amazonewoud

Burgers van Ecuador hebben in een historisch referendum gestemd tegen het aanboren van grote oliereserves in een van de meest waardevolle natuurgebieden ter wereld.
Superior Tribunal de Justiça (STJ) (CC BY 2.0)
Analyse

Onder Lula is diversiteit aan de macht in Brazilië

De oprichting van een ministerie van Inheemse Volkeren weerspiegelt de omslag die Lula da Silva wil realiseren in zijn derde ambtstermijn als president van Brazilië. Die begon afgelopen zondag met een duidelijk doel: de schrijnende ongelijkheid in het grootste land van Zuid-Amerika aanpakken. 
https://twitter.com/LulaOficial/status/1559635160798224388/photo/1
Analyse

Minder ontbossing en meer olie beheersen Braziliaanse presidentsverkiezingen

Klimaat komt naar voren als een belangrijk thema in de presidentsverkiezingen van Brazilië. Zowel voormalig president Lula de Silva als ontbossingskampioen Bolsonaro werpen zich op als beschermers van het Amazonewoud, maar dringen tegelijk ook aan op nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen.
atramos (CC BY 2.0)
Analyse

Zeespiegel stijgt sneller in Caraïben en Latijns-Amerika dan elders

Extreme weersomstandigheden en de gevolgen van klimaatverandering treffen Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied hard, van de Amazone tot de Andes en van de oceanen tot de met sneeuw bedekte bergen van Patagonië. Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een VN-organisatie.
Vinícius Mendonça/Ibama (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Illegale goudzoekers maken mensen ziek en blauwe rivieren bruin

De Tapajós stond bekend als de blauwste rivier van de Amazone, maar die tijd lijkt definitief voorbij. 20.000 illegale goudzoekers trokken de voorbije jaren Terra Yanomami in Brazilië binnen. Ze kappen er bos en vergiftigen rivieren met kwik. En de regering-Bolsonaro, die vindt het allemaal goed.
Ronald Kötz / Pixabay
Analyse

Midden-Amerika op weg naar beter milieubeleid

Historisch gezien heeft Midden-Amerika torenhoge ontbossingscijfers en opvallend veel sterfgevallen onder milieubeschermers. Maar de voorbije jaren lijkt de regio voorzichtig vooruitgang te boeken op het gebied van milieubescherming. 
Manuel de la Fuente / Pixabay
Analyse

Blijft Costa Rica ook met nieuwe president de groene leider van Latijns-Amerika?

De verkiezing van de conservatieve Rodrigo Chaves als nieuwe president van Costa Rica heeft geleid tot zorgen over de klimaatkoers die het land zal inslaan. Costa Rica is immers gekend als een voortrekker op het gebied van natuurbehoud en milieukwesties.  
© Belgaimage / Agefotostock
Analyse

Gigantisch olieveld voor de kust van Guyana is een tikkende tijdbom

Terwijl regeringsleiders bakkeleien over de omslag naar duurzame energie, slaan oliemaatschappijen in Guyana nog snel hun slag. De vondst van een gigantisch olieveld bracht de Guyanen in 2015 in extase. Maar wat blijft er vandaag nog over van die euforie?
Magno Riga
Analyse

Hoe moderne slavernij de ontbossing van de Amazone voedt

De piek in het verlies van regenwoud onder president Jair Bolsonaro zorgt voor internationale verontwaardiging. De arbeiders die de bomen kappen, vaak in miserabele omstandigheden, blijven onzichtbaar.
Euritha Tjan A Way
Analyse

Oudste bewoners van Suriname geven strijd voor grondrechten en erkenning niet op

‘In Suriname worden dieren beschermd, maar inheemse gemeenschappen niet.’ Suriname moet zijn oudste bewoners en hun grondrechten wettelijk erkennen, zo tikte het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof het land vijf jaar geleden al voor de derde keer op de vingers. Is er vandaag beterschap in zicht?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.