© timlewisnm / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Maak van je tuin een eetbare oase

De typische Vlaamse tuin heeft vooral gazon en enkele sierplanten. Dat is een gemiste kans volgens tuinarchitect Louis De Jaeger. Hij roept op om meer eetbare planten te zetten, want wie wil er nu geen ontbijt kunnen plukken uit eigen tuin? ‘Zet eens een limonadestruik of uiensoepboom.’
© Stefan Thiesen / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Wereldblog

‘Het is tijd voor een toekomst waarin we onszelf niet meer vergiftigen’

Tot 80% van ons vlees en zuivel zou microplastics bevatten en dankzij pesticiden die we doodleuk op ons voedsel spuiten, eten we dagelijks PFAS. Geen enkel zinnig mens kan dat goedpraten, meent landschapsarchitect Louis de Jaeger. Hoe kan het dan dat we dat toch blijven doen?
Miguel Discart / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Waarom protesteren jullie boeren nu eigenlijk?

‘Voedsel is te goedkoop’, noteert landschapsarchitect en auteur Louis De Jaeger tijdens een gesprek tussen boeren en mensen uit de retail en de voedingsindustrie. ‘Als we de landbouw eerlijk willen maken, moeten we de hele maatschappij aanpakken.’
© PXHere (CC0)
Wereldblog

Wat als we onze buren voor onze vijanden houden?

Boeren en milieuactivisten tegen elkaar opzetten brengt ons geen stap dichter bij een gezond en duurzaam landbouwmodel, benadrukken enkele ecologische boerinnen in een gezamenlijke blogpost. ‘Het echte probleem is de jarenlange promotie van een landbouwsysteem dat fundamenteel niet duurzaam is.’
Spencer Scott Pugh / Unsplash
Wereldblog

De landbouw heeft dringend een nieuw verhaal nodig

Landschapsarchitect en auteur Louis De Jaeger heeft begrip voor de acties van de boeren. Volgens hem heeft het huidige landbouwmodel geen toekomst en is het tijd om samen aan een nieuw verhaal te schrijven, een verhaal waarbij de landbouw de natuur beschermt én verbetert.
Wereldblog

‘Afscheid van mijn broeder in geweldloosheid’

MO*wereldblogger Luc Vankrunkelsven kreeg een tijd geleden te horen dat hij aan de zenuw-spierziekte ALS leed. Toch wilde hij nog één keer naar Brazilië reizen. Het land dat hij zo liefhad, werd zijn aardse eindbestemming. Zijn vriend Herman Wauters schreef zijn ‘afscheid van een broeder’.
Jeff Vanuga / USDA / FLICKR (CC BY 2.0)
Wereldblog

We koloniseren (nog steeds) de wereld met ons waterverbruik

De droogteschade die wij in Vlaanderen aanrichten, is maar een fractie van de schade we wereldwijd veroorzaken, stelt blogger Louis De Jaeger. Waarom kraait er geen haan naar hoe wij met de import van goederen het water “stelen” van landen met vaak een nog grotere waterproblematiek?
European Space Agency (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

‘Landbouw is ons leven’, maar welk soort landbouw dan?

Nog nooit eerder was wereldblogger Luc Vankrunkelsven in de Braziliaanse gemeente Barreiras geweest. Voor de internationale agrobusiness is die plek een paradijs, maar voor de mensen die er wonen in de geteisterde natuur is ze een hel.
Danilo Prudêncio / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Wereldblog

Niet alleen het Amazonewoud is in Brazilië bedreigd gebied

Op uitnodiging van een milieuorganisatie brengt Luc Vankrunkelsven een bezoek aan het Nationaal Park Chapada dos Veadeiros. Braziliaanse milieuorganisaties vragen internationaal steun voor het gebied, want niet alleen het Amazonewoud is bedreigd. De Cerrado en zijn parken lopen nog meer gevaar.
piqsels (CC0)
Wereldblog

Spinnenwebben in Oca do Sol

Dezer dagen hangen op het terrein van de Braziliaanse culturele organisatie Oca do Sol tussen de bomen veel spinnenwebben. Ook wereldblogger Luc Vankrunkelsven kent iets van weven. Met Wervel probeert hij mensen en organisaties die begaan zijn met de Braziliaanse natuur nader tot elkaar te brengen.
CC0
Wereldblog

Hoe duurzaam is soja als wetenschappers worden bedreigd en gif op dorpen wordt uitgestrooid?

Opnieuw werd een Braziliaanse wetenschapper bedreigd, waardoor ze moest vluchten. Opnieuw werd gif uit vliegtuigen boven inheemse gemeenschappen gedropt. Dus kruipt blogger Luc Vankrunkelsven opnieuw in zijn pen om op een belangrijke nagel te kloppen.
Wouter Hagens / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Wereldblog

Is dit echt de landbouw die we nodig hebben?

Momenteel worden in de supermarkten vroege aardappelen uit Spanje en Israël aangeboden. Want, ja, onze Belgische patatten staan vooral in dienst van de exporterende frietindustrie. Is dit echt de landbouw die we nodig hebben?, vraagt Wereldblogger Luc Vankrunkelsven zich af.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.