© Belga
De Ontwikkelaars

Waar blijven de nooddorpen waar íédereen welkom is?

Ons mededogen voor Oekraïense vluchtelingen is heel wat groter dan voor andere mensen op de vlucht, merkt ook MO*ontwikkelaar Mieke Schrooten. Toch ziet ze ook kansen om de spontane solidariteit om te buigen tot een langetermijnvisie op migratie.
Steve Evans (CC BY-NC 2.0)
De Ontwikkelaars

Elk leven, van elke vluchteling, telt. Dat is de basis van internationale solidariteit

Waarom is de steun voor de ene vluchteling groter dan voor de andere? Waarom werden voor Oekraïne meer middelen beloofd dan voor Jemen? Omdat structureel racisme, helaas en vaak onbewust, in Europa nog steeds bestaat, stelt MO*ontwikkelaar Tracy Tansia.
System Change not Climate Change / Flickr (CC BY-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

De groei-economie ligt op ramkoers met het leven op aarde

Veel mensen blijven inzetten op groei als deel van het economisch herstel na corona, schrijft MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken. Dat komt volgens hem omdat de huidige economieën structureel afhankelijk zijn van groei, ‘Er zijn alternatieven, alleen hebben de beleidsmakers dat nog niet helemaal begrepen.’
Lock the Gate Alliance / Flickr (CC BY 2.0)
De Ontwikkelaars

Strategische autonomie en internationale solidariteit sluiten elkaar niet uit

De Europese uitdagingen op het vlak van geopolitiek, klimaat en grondstoffen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Strategische autonomie” is meer dan ooit het antwoord daarop. Maar daarbij mogen we de rechten van gemeenschappen in het Globale Zuiden niet vergeten, schrijft Wies Willems.
Verenigde Naties (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Ontwikkelingssamenwerking is dood. Leve de Internationale Solidariteit?

Iedereen lijkt af te willen van ontwikkelingssamenwerking. Het is immers de hoogste tijd om internationale solidariteit te dekoloniseren. Maar de begrippendiscussie spant de kar voor het paard, en dat is niet onschuldig, argumenteert MO*medewerker Gie Goris.
M-Rwimo / wikimedia (CC BY-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

Kan een democratisch deficit helpen om hardnekkige ongelijkheden te bestrijden?

Hoe kan je hardnekkige ongelijkheden gebaseerd op ras, klasse of geslacht aanpakken? Moet het systeem zélf omver, als ongelijkheden structureel zijn ingebouwd? Tom De Herdt las er meer over in een recent boek over gendergelijkheid waarin drie onderzoekers een antwoord op deze vraag formuleren.
Russell Watkins/DFID
De Ontwikkelaars

Waarom België onmiddellijk en onvoorwaardelijk bepaalde schulden van het Zuiden moet kwijtschelden

Schuldkwijtschelding moet deel uitmaken van de dringende maatregelen om fondsen vrij te maken om de crisis aan te pakken. Als kredietverlener en lid van verschillende internationale instanties kan België een positieve rol spelen, vinden een aantal belangrijke Belgische ngo's.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
De Ontwikkelaars

Koloniale geschiedenis her-denken hoeft geen winnaars of verliezers op te leveren

De voorbije weken is er fel en verrassend breed gedebatteerd over de dekolonisering van onze openbare ruimtes, schoolcurricula en omgangsvormen. Het is niet alleen logisch om dat her-denken van de geschiedenis samen met de destijds gekoloniseerde landen te doen. Dekolonisering kan op die manier ook een belangrijke rol spelen in het ontwikkelings ...
public domain (CC0)
De Ontwikkelaars

Maak plaats voor de Icarusgeneratie!

Politiek realisme heeft lamme eenden van ons gemaakt, zegt Gorik Ooms.  Maar hij leeft op hoop. Een generatie mensen die geen schrik hebben om hun intellectuele vleugels te verbranden, zoals de klimaatjongeren, is precies wat we nodig hebben.
Glenn Halog (CC BY-NC 2.0)
De Ontwikkelaars

Wat brengt de toekomst voor het precariaat?

Het is tegenwoordig bon ton om begrip en zelfs sympathie te tonen voor dat deel van onze samenleving dat door Willem Vermandere ooit als “bange blanke mannen” werd omschreven.  Het zijn niet enkel mannen en of ze overwegend withuidig zijn, is ook al niet meer duidelijk. Dat ze het “roepen en zingen aan ons deuren” liefs ...
photosan0 CC BY-NC-ND 2.0
De Ontwikkelaars

Klimaatverandering: déjà vu?

Relativeren heeft een negatieve bijklank, maar daar moeten we vanaf: door zaken te plaatsen in een reeks van vergelijkbare gebeurtenissen maken we onze verantwoordelijkheid ervoor duidelijker, en moeilijker te negeren.
CC Robert Metz Unsplash
De Ontwikkelaars

Wat hebben we geleerd van de financiële crisis van 2008?

Deze maand “vieren” we de verjaardag van de laatste globale financiële en economische crisis, toen stijgende ongelijkheid, hebzucht, en nalatigheid tot de val van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers leidden.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.