© Kris Janssens
Analyse

Cambodja op een kantelpunt: authenticiteit ruimt baan voor vooruitgang

De moderniteit komt met rasse schreden in Cambodja, ziet journalist Kris Janssens. De overwegend jonge bevolking wil vooruit en omarmt technologie eerder dan landbouw of visserij. Lukt het de Cambodjanen om de authentieke ziel van hun land te verenigen met de droom van vooruitgang?
© Pjotr Meersschaut
Analyse

Japanse animatie-industrie buit tekenaars uit, westerse streamingbedrijven profiteren

Japanse animatie is razend populair, maar het loon dat tekenaars krijgen voor hun intensieve werk is nauwelijks voldoende om te overleven. ‘Een voltijdse tekenaar die moet leven als dak- of thuisloze, dat verbaast ons niet.’
ILO in Asia and the Pacific CC BY-NC-ND 2.0
Analyse

De economielessen die Cambodja kan leren van Vietnam

Cambodja is een van de sterkst groeiende economieën van de wereld. Miljoenen mensen worden uit de armoede getild. Maar de groei is afhankelijk van de textielindustrie en die hapert. Het land moet zijn industrie dringend diversifiëren. De Vietnamese economie kan een voorbeeld zijn.
Analyse

China wil het nieuwe Hollywood worden

China is met zijn groeiende middenklasse de snelst groeiende filmmarkt ter wereld. Na de Amerikaanse richt sinds kort ook de Europese filmindustrie de blik oostwaarts: bioscoopkaartjes zijn in China duurder dan bij ons. Wie zijn film er vertoond krijgt, heeft zijn schaapjes dus op het droge. 
MO*/Gie Goris
Analyse

Indonesische schrijfster Ayu Utami: ‘Het gaat nog altijd om de liefde’

Ze weigerde een carrière als fotomodel omdat ze niet van make-up hield. Ze verloor haar baan als journaliste omdat ze weigerde zich neer te leggen bij de censuur van het militaire regime onder Soeharto. Maar als auteur werd ze de meest succesvolle schrijfster van haar generatie in Indonesië. Ayu Utami over vrijheid, monotheïsme en de houdbaarheidsd ...
Dieter Telemans
Analyse

China zendt Confucius uit

Opkomende landen zijn niet alleen bezig met hun economische ontwikkeling, ze werken ook aan hun culturele uitstraling. Zo richt China al zeven jaar in hoog tempo zogenaamde Confuciusinstituten op in het buitenland – net zoals Turkije zijn Yunus Emre-instituten promoot in de wereld. Confucius was een filosoof van voor onze tijdrekening die een ...
Analyse

Kort verhaal: Hippocrates

V. V. Ganeshananthan, een auteur die geboren is in de Verenigde Staten, geeft met dit korte verhaal een inkijk in de spiraal van geweld die Sri Lanka al decennia in haar greep houdt. Een universeel en aangrijpend verhaal dat jammer genoeg de tijd en de plaats waarin het gesitueerd is overstijgt.
Analyse

De Tentoongestelde Mens: Chinese kunst en macht

Op 8 oktober opent Europalia.China. Meer dan duizend Chinese kunstenaars in uiteenlopende disciplines komen op dit festival aan bod. Het wordt een uitbundig feest voor cultuur- en kunstliefhebbers en een uitgelezen kans om het brede publiek te initiëren in de Chinese cultuur en hedendaagse kunst.
Brecht Goris
Analyse

Portret: Nikhil Chopra, Indiase performer

De performances van de Indiase kunstenaar Nikhil Chopra zijn een kruising van beeldende kunst, theater, schilderkunst en performance. Tijdens de begindagen van het Kunstenfestivaldesarts ging hij in Brussel op zoek naar het ideale uitzicht, met de blik van een koloniaal.
Analyse

Aparigraha: jains nemen afstand van rijkdom?

Hecht je niet aan materiële bezittingen. Het is een van de centrale ideeën in de meeste oosterse levensbeschouwingen en voor het jainisme –een Indiase religie– is aparigraha een van de vijf centrale principes van hun geloofsleer.
Analyse

Schrijfster-cineaste Xiaolu Guo: ‘Zonder verbeelding kom je nergens’

Een van de meest opvallende stemmen van de jonge generatie Chinese kunstenaars is Xiaolu Guo. Dichter, schrijfster, cineaste: Xiaolu is van alle markten thuis en ze is bovendien erg succesvol in de verschillende disciplines. MO* sprak met haar op het Filmfestival van Rotterdam. Deze maand komt ze naar het Open Doek Filmfestival in Turnhout.
Analyse

De extra dimensie

De wijzen komen dit jaar vroeger dan anders uit het Oosten. Eerst kreeg de Turkse schrijver Orhan Pamuk de Nobelprijs voor literatuur, daarna was de Bengalese bankier van de armen, Muhammad Yunus, aan de beurt voor de Nobelprijs voor vrede.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.