© Reuters / Ibraheem Abu Mustafa
Interview

Waarom opent Egypte de cruciale levensader voor Gaza niet?

De grenspost bij Rafah is momenteel hét brandpunt van de oorlog in Gaza. We vroegen Lorenzo Navone, die al bijna tien jaar onderzoek doet naar de grens tussen Gaza en Egypte, om inzicht te geven in het belang van de grenspost.
© Elien Spillebeen
Interview

Twee jaar na terugkeer van Taliban: deze Afghaanse vrouwen blijven geloven in vrijheid

Twee jaar geleden kwamen de Taliban opnieuw aan de macht in Afghanistan. Vrouwen en verdedigers van mensenrechten betalen daarvoor een hoge prijs. Maar de strijdbaarheid van Afghanen is niet gebroken, zeggen twee vooraanstaande activistes, Sima Samar en Razia Arefi. ‘Kennis kan je niet afnemen.’ 
© Reuters
Interview

Archeologie in de Amazone: ‘Mens en natuur zijn hier al duizenden jaren met elkaar verweven’

Het Amazoneregenwoud is de ultieme wildernis. Hier heerst de natuur, groots en meedogenloos, in al haar glorie. Dit was en is geen plaats voor landbouw of voor de mens, op een handvol jagers en verzamelaars na. Of toch? Recent archeologisch onderzoek heeft dit beeld volledig op zijn kop gezet. 
© Reuters / Cathal McNaughton - Beeldbewerking Inge D’haen
Interview

Kan ook vrede viraal gaan op sociale media?

Informatieoorlogen op platformen zoals Facebook, WhatsApp en Twitter lijken al jaren te woeden. Die monden helaas ook uit in écht geweld, van de bestorming van het Amerikaanse Congres tot rellen in Oost-Congo. Maar: er wordt net zo goed gewerkt aan digitale vrede.
© Yves Herman / Reuters
Interview

‘Vroeg of laat moet het over herstelbetalingen gaan’

Zij is cd&v-politica en voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Hij is mensenrechtenactivist en directeur van de ngo Africa Reconciled. Els Van Hoof en Pascal Mugaruka, twee ervaren rotten met een hart voor Congo. ‘Natuurlijk is Congo geëvolueerd, en onze relatie moet mee evolueren.’
Interview

‘De superrijken kiezen zelf hun plaats in de wereld en betalen daarvoor’

Wie van ons kan werkelijk wereldburger worden? Journaliste Atossa Araxia Abrahamian, zelf houdster van drie nationaliteiten, werpt een unieke blik op wat burgerschap betekent in de 21ste eeuw. Ze maakt pijnlijk concreet hoe identiteitspapieren de bestaande ongelijkheid vergroten.
© B’tselem
Interview

‘Israël treedt Europese waarden met de voeten en wordt beloond met een bevoorrechte handelsrelatie’

‘Door de internationale straffeloosheid is er in Israël weinig verzet tegen de bezetting’, zegt Hagai El-Ad, directeur-generaal van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Na een bewogen jaar maakt hij een stand van zaken op van hét politieke kruitvat van het Midden-Oosten.
Mazur/catholicnews.org.uk / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

Islah Jad: ‘Wij Palestijnen zijn gedoemd om hoopvol te zijn’

Het Palestijnse onderzoekscentrum waarvan Islah Jad directeur is, kreeg het voorbije jaar een stevige repressiecampagne door Israël over zich heen. Maar toch is ze hoopvol. Omdat er eenvoudigweg geen andere keuze is.
© ID / Mies Cosemans
Interview

Theatermaker Stefan Perceval: ‘Er moet een minister van Dromen komen’

Stefan Perceval is de bevlogen artistiek directeur van HETGEVOLG. Dit theater werkt met mensen met een kwetsbare achtergrond. Perceval en zijn ploeg doen dat goed, oordeelde de kunstencommissie die het gezelschap extra subsidies toezegde.
UNICEF Ethopia
Interview

‘Misschien heeft Afrika antwoorden waar de hele wereld van kan leren’

Internationale samenwerking brokkelt wereldwijd af, maar op het Afrikaanse continent tekent zich een andere evolutie af. MO* sprak daarover met Ahunna Eziakonwa van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. 'Uitgerekend wij vinden elkaar in deze moeilijke tijden.'
© ID / Katrijn Van Giel
Interview

‘De klimaatverandering dreigt een turbo op ongelijkheid te zetten’

De samenleving worstelt met de link tussen het klimaatvraagstuk en sociale ongelijkheid. Mensen met een laag inkomen hebben geen geld voor klimaatmaatregelen maar zijn ook vaker het slachtoffer van de klimaatverandering. Hoe geraak je uit dit dilemma?
Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Interview

‘Vrijheid is de motor van de menselijke geschiedenis’

Waarom zijn mensen ongelijk, onvrij en onmenselijk? Al eeuwen proberen historici die vragen te beantwoorden met allesomvattende verhalen. “Het begin van alles” toont dat de geschiedenis geen vast patroon heeft. Mensen kunnen altijd kiezen, stellen David Wengrow en David Graeber in hun nieuwe standaardwerk.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.