© CATAPA
Wereldblog

Falan, het Colombiaanse dorp waar kolonialisme springlevend is

400 jaar geleden werd het Colombiaanse dorp Falan gekoloniseerd. De buitenlandse bezetters haalden er met mijnbouw alle rijkdom uit de bodem. Vandaag is het verzet tegen nieuwe mijnbouw er sterk. ‘Als het aan de milieuactivisten van Falan ligt, eindigt hier en nu de kolonisatie van Falan.’
Wereldblog

‘Afscheid van mijn broeder in geweldloosheid’

MO*wereldblogger Luc Vankrunkelsven kreeg een tijd geleden te horen dat hij aan de zenuw-spierziekte ALS leed. Toch wilde hij nog één keer naar Brazilië reizen. Het land dat hij zo liefhad, werd zijn aardse eindbestemming. Zijn vriend Herman Wauters schreef zijn ‘afscheid van een broeder’.
pxHere (CC0)
Wereldblog

Ieder zijn zwembad in de sojawoestijn

Luc Van Krunkelsven trekt voor vzw Wervel opnieuw naar Brazilië. Tijdens de landing in de hoofdstad ziet hij in de rijkere wijken waar hij over vliegt het ene privézwembad naast het andere. ‘Toch bijzonder om te zien hier in de Cerrado, waar de watervoorziening jaar na jaar problematischer wordt.’ 
© Gijs Justaert
Wereldblog

Zonder papieren heb je geen sociale bescherming in de Dominicaanse Republiek

De coronacrisis heeft hard toegeslagen in Latijns-Amerika en de Caraïben. Sommige landen zoals de Dominicaanse Republiek zijn er beter vanaf gekomen dan andere landen zoals Peru. In heel de regio is duidelijk geworden hoe fragiel de sociale bescherming is, schrijft Gijs Justaert van de ngo WSM.
© Fausto Hernán Gualoto
Wereldblog

Massale sterfte door nalatigheid in Ecuador

Ecuador wordt wel eens “het epicentrum van de coronapandemie in Latijns-Amerika” genoemd. Hoe komt het eigenlijk dat COVID-19 het land zo zwaar treft? Het aantal besmettingen en de sterftecijfers nemen razendsnel toe, maar het fel verzwakte gezondheidssysteem kan de druk niet aan en staat op ontploffen. Waar liep het beleid van pre ...
© Rein Van der Sypt
Wereldblog

Vuur, vrachtwagens en woedende burgers in Ecuador

Ze hadden net een vier weken durende reis doorheen Ecuador begeleid, toen Rein Van Der Sypt en haar vriend Josse besloten om nog enkele dagen te genieten van het moois dat buurland Colombia te bieden heeft. Dat er net een staking was uitgebroken in de grensprovincie wisten ze toen niet.
© Frauke Decoodt
Wereldblog

Wachten op corona in Honduras

Vorige week schreef freelance journalist Frauke Decoodt haar gedachten neer, terwijl ze vast zit in Honduras. Haar grootste bezorgdheid is hoe het de veel Hondurezen zal vergaan, die minder geprivilegieerd de komst van het virus moeten ondergaan.
© Marijn Sillis
Wereldblog

Protesten in Chili: ‘Of er verandert iets of ze zullen mensen moeten doden’

De protesten in Chili houden aan. Niet alleen in metropolen zoals Santiago en Valparaiso, ook in kleinere steden komen mensen op straat. Zelfs diep in Patagonië, in Puerto Natales. Een verslag.
© Isha en Andrea
Wereldblog

Ecuadoranen stappen niet mee in Moreno’s neoliberale fantasie

Sinds 2 oktober komen Ecuadorianen op straat uit bezorgdheid over sociale en economische hervormingen van president Lenín Moreno. Studenten sociaal-werk Isha en Andrea zijn op uitwisseling in het land en voorzien ons van de nodige achtergrondinformatie bij dat protest. 
Leon Hernandez (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

Colombianen op straat voor honderden vermoorde sociale leiders

Afgelopen vrijdag trokken in Bogotá, de Colombiaanse hoofdstad, zo’n 15.000 manifestanten de straat op om gerechtigheid te vragen voor de bijna driehonderd sociale leiders die vermoord werden sinds het vredesakkoord in 2016.
Marcello Casal Jr./ABr - Agência Brasil CC BY 3.0 BR
Wereldblog

Het verbod op de cocaplant is imperialistisch erfstuk

Dat coca gezond en voedzaam is en medicinale eigenschappen heeft, weten ze in Zuid-Amerika al eeuwen voor de kolonisatie er zijn intrede deed. Het verbod op de cocaplant is een gedateerd imperialistisch erfstuk, dat dient herzien te worden.
© Eva Geerts
Wereldblog

Geen verworvenheden, maar cadeaus

Ik wist niet hoe veel geluk ik heb gehad. Maar sinds ik woon, werk en een eigen gezin heb in Bolivia besef ik steeds meer hoe veel cadeautjes ik gekregen heb. Een realiteit waar ik nu dagelijks mee geconfronteerd word. Want de mensen om me heen kregen minder cadeau.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.