© Lex Rietman
Analyse

Van illegale straatverkoop naar een kledingmerk tegen repressie en racisme

‘Het idee van wederzijdse steun hebben we niet hier geleerd, maar in ons herkomstland.’ Ze moeten hun plan trekken, de “manteros” of straatverkopers zonder verblijfspapieren in Spanje. Om mensen van straat te halen, richtten ze zelf een kledingmerk en -winkel op. Zelfs Reebok toonde interesse.
Christian Mackie (Unsplash)
Analyse

‘Zonder klimaatrechtvaardigheid kan er geen sprake zijn van sociale rechtvaardigheid’

De Europese emissiehandel wordt uitgebreid naar mobiliteit en verwarming. Een sociaal klimaatfonds moet de impact voor de armste gezinnen verzachten, maar deskundigen waarschuwen dat het mogelijk niet volstaat. 
© Hanna Karalic
Analyse

‘Wat kan mijn dochter doen als ze afstudeert? Voor een goede job heb je connecties nodig’

Minstens 20.000 jongeren migreren jaarlijks uit Bosnië en Herzegovina naar West-Europa. Ze hebben genoeg van de politieke corruptie en economische onzekerheid. Wie migreert is vooral hoogopgeleid en heeft de “juiste” etnische achtergrond. ‘Een Kroatisch paspoort opent zoveel meer mogelijkheden.’
European People's Party / Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

‘Orbán is een oorlog begonnen tegen arme mensen’

De antidemocratische agenda van de Hongaarse premier Viktor Orbán domineert de internationale media, zijn sociaal-economische beleid krijgt maar weinig aandacht. Op papier lijkt de onderste laag van de samenleving goed beschermd, maar is dat wel zo?
Analyse

Een woning als grondrecht, maar niet voor iedereen?

Was een dak boven je hoofd ooit een grondrecht, dan vervelt het vandaag steeds meer tot een beloning die nieuwkomers moeten verdienen. Gelukkig zijn er solidaire burgers om erkende vluchtelingen aan een wortelplaats te helpen. Maar is dit wel hoe het zou moeten gaan?, vragen zij zich af.
Allan Leonard (CC BY-NC 2.0)
Analyse

De proteststem van Réunion: ‘Mensen hebben geen nood aan loodgieterspolitiek’

Hoewel Emmanuel Macron als winnaar uit de bus kwam bij de recentste Franse presidentsverkiezingen, is er sprake van een ongezien electoraal succes voor Marine Le Pen. In de Franse overzeese gebieden stemden boze burgers er vooral tegen Macron en voor een nieuwe wind.
© Merlijn Michon
Analyse

Als Nederlander geboren in de kolonie, nu stateloos

Honderden mensen die als Nederlander in Suriname geboren werden, leven in Nederland zonder geldige verblijfspapieren. Teruggaan naar Suriname is voor de meesten geen optie, dus dolen ze al decennia rond zonder werk, huis en toekomst. Experts en betrokkenen pleiten voor een generaal pardon.
© Hussainy Qudratullah
Analyse

Afghanen zijn sterker dan Belgen, omdat ze moeten

Meer dan veertig jaar oorlog en geweld dreven miljoenen Afghanen op de vlucht. Duizenden van hen kwamen in België terecht. Die bijzondere groep nieuwkomers bleef lang zonder gezicht. MO*journalist Gie Goris zocht hen in Antwerpen op om te luisteren naar hun verhalen, nachtmerries en dromen.
CC0
Analyse

Mensen met buitenlandse naam krijgen helft minder uitnodigingen om huis te bezoeken

Praktijktesten tonen ook buiten centrumsteden etnische discriminatie op Vlaamse huurmarkt. Een huurder met de naam Aboe krijgt bijna 20 procent minder antwoord op zijn kandidatuur dan Maarten. ‘Achteraf is het gemakkelijk om te zeggen: “U bent niet gekozen.”’
IMF Photo/K. M. ASAD (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Weigeren rijke staten de ‘meest rendabele investering ooit’ om pandemie te bestrijden?

Terwijl België al zijn tieners vaccineert, lijkt de wereld niet gehaast om  armere landen in te enten. Dat is onverstandig, vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De coronacrisis drijft arme en rijke landen uit elkaar. Vorige week raakten wereldwijd elke dag 540.000 mensen besmet. 
© Ula Idzikowska
Analyse

Griekenland zet vluchtelingen achter muren op kosten van Europa

Griekenland verandert tijdelijke vluchtelingenkampen in gesloten centra. Dat gebeurt met de volledige steun van de Europese Commissie. ‘Dit toont nog maar eens hoe radicaal het afschrikbeleid is geworden. Hoelang kunnen politici nog beweren dat ze een humaan beleid voeren?’
© Reuters / Ayman Al-Sahili
Analyse

Waarom België beter niet morrelt aan de bevroren Libische fondsen

België heeft verzocht om de bevroren Libische fondsen de vzw van prins Laurent terug te betalen, maar het sanctiecomité van de Verenigde Naties weigerde dat onlangs. Waarom blijft het Libische geld nog steeds bevroren, tien jaar na Khaddafi’s dood? En voor hoelang nog?

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.