© Belgaimage
Analyse

Wie wordt beter van de rush op ‘groene’ grondstoffen?

De energietransitie jaagt de vraag naar grondstoffen de hoogte in. Dat schept heel wat kansen en uitdagingen. Maar grijpen we die ook? En zo ja, wie dan?
UN Photo / Loey Felipe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 10 procent vrouwen op Algemene Vergadering van Verenigde Naties

De recente Algemene Vergadering van de Verenigde Naties maakt pijnlijk duidelijk dat vrouwelijke leiders nog een lange weg te gaan hebben om gelijk vertegenwoordigd te zijn op het politieke wereldtoneel. Van de 190 voorname gasten en sprekers waren er slechts 23 vrouw.
© Shannon Stapleton/Reuters
Analyse

Hoe keren we de klimaatcrisis? ‘We moeten het niet over de natuur hebben’

Om de klimaatcrisis op te lossen hebben we wetenschap nodig, maar ook andere ecologische kennis. Kan inheemse kennis ons uit de brand, de storm, de droogte en de overstroming halen? MO* sprak erover met Achille Mbembe, Amitav Ghosh en Krushil Watene.
© Magnum / Moises Saman
Analyse

Te koud, te warm, te droog, te nat: de klimaatcrisis kost ons geld

De klimaatverandering kost nu al levens en levenskwaliteit, maar ook geld, veel geld. Als we niets of te weinig doen, leidt de ecologische crisis ook tot een economische ramp. MO*journalist John Vandaele maakt een tussentijdse balans op met het meest recente VN-klimaatrapport in de hand.
CC0
Analyse

Zeg niet klimaatangst, maar wel klimaatempathie of klimaatbewustzijn

Klimaatangst is een normale respons op de realiteit, aldus psychologen. En het is niet alleen een westers fenomeen: mensen uit het Globale Zuiden voelen meer klimaatangst en ze dragen er meer gevolgen van. ‘Klimaatangst gaat ook over de politieke en sociaal-economische onrechtvaardigheid.’
Ariel D Javellana / DER / Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘Dekoloniseren gaat niet over woke zijn, maar over hoe je mensen kunt beschermen’

Ontwikkelingssamenwerking staat al enkele jaren onder druk om te dekoloniseren. Maar hoever staan we? Kan een sector die gebouwd is op het kolonialisme wel gedekoloniseerd worden? Vier experten maken de balans op. ‘De intenties om te dekoloniseren zijn er, maar de manier waarop is vaak fout.’
Analyse

Hoe ongelijk is de digitale wereld?

Nog nooit raakten zoveel nieuwe mensen verbonden met het internet als in 2020. Maar dat wil nog niet zeggen dat de digitale kloof werkelijk is gedicht. Vooral voor de meest kwetsbaren blijven de barrières groot.
Asian Development Bank / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Wie is kwetsbaar en wie niet? Kaart van VN-klimaatpanel stuit op kritiek

Het klimaatpanel van de VN bestempelt 3,3 tot 3,6 miljard mensen als zeer kwetsbaar voor klimaatrampen. Maar hoe die groep bepaald wordt, staat ter discussie. Is het vooral een politieke keuze?
© Iratxe Alvarez
Analyse

Laat de digitale sneltrein te veel mensen achter?

Wordt de burger, élke burger, beter van digitale dienstverlening? Ook mensen in armoede, nieuwkomers, ouderen, anderstaligen en laaggeletterden? De digitale kloof is, zeker na twee jaar coronacrisis, breder dan gedacht.
© Reuters / Zohra Bensemra
Analyse

De weg naar gendergelijk onderwijs loopt niet enkel langs de schoolpoort

Zullen steden zorgen voor een doorbraak van gendergelijk onderwijs? Onderzoek leert alvast dat meer stedelijke omgevingen ook meer kansen bieden. Maar steden mogen nog niet op hun lauweren rusten. ‘De vraag blijft waar het geld naartoe gaat.’
IMF Photo/K. M. ASAD (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Weigeren rijke staten de ‘meest rendabele investering ooit’ om pandemie te bestrijden?

Terwijl België al zijn tieners vaccineert, lijkt de wereld niet gehaast om  armere landen in te enten. Dat is onverstandig, vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De coronacrisis drijft arme en rijke landen uit elkaar. Vorige week raakten wereldwijd elke dag 540.000 mensen besmet. 
Reuters / Valerie Baeriswyl
Analyse

Hoe bendegeweld een hypotheek legt op de toekomst van Haïti

In Haïti zijn ontvoeringen en bendegeweld schering en inslag. De bendes in de sloppenwijken van Port-au-Prince lijken intussen machtiger dan de staat zelf. Kan de Haïtiaanse politiek de monsters die ze heeft gecreëerd nog wel de baas?

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.